Есента настъпи и миналата седмица ни показа колко дъжд може

...
Есента настъпи и миналата седмица ни показа колко дъжд може
Коментари Харесай

Как да шофираме безопасно при силен дъжд

Есента настъпи и предходната седмица ни сподели какъв брой дъжд може да предложи, а в планинските проходи даже и сняг. Вече се стъмва по-рано, а проливните дъждове са нещо всекидневно. За жал в България това значи наводнени пътища, а неналичието на маркировка в допълнение затруднява водачите. Налице са всички предпоставки за пораждане на най-опасната обстановка на влажен път – по този начин нареченият аквапланинг, когато автомобилът за известно време става неуправляем и водачът се трансформира в фен. Единствено предварителната защита може да ни защищити от рисковите последици при аквапланинг. Когато вали, две неща са от първостепенно значение: скоростта на придвижване и положението на гумите.

Рискът от аквапланинг е най-голям в коловозите и кривите, където сред гумата и пътя може да има няколко сантиметра вода. Въпреки това, можете да карате безвредно при дъждовно време, стига да имате поради няколко съществени неща.

Когато вали, две неща са от първостепенно значение: скоростта на придвижване и положението на гумите. Когато по пътя има доста вода и вашите гуми са износени, първо би трябвало наложително да намалите скоростта.

" Дъждът и неприятните гуми са неприятна композиция. Също по този начин, в случай че карате прекомерно бързо, колата ви е застрашена от аквапланинг, даже в случай че имате положителни гуми. При мощен дъжд може да се наложи да намалите скоростта си с 15-20 км / ч, с цел да позволите на шарките на протектора да изпомпват цялата вода сред гумата и пътя, " изяснява Мати Мори, управител Техническо обслужване на клиенти в Nokian Tyres

Дори и с положителни гуми заплахата от аквапланинг е реална; износените гуми вършат аквапланирането съвсем неизбежно. В теста на финландското списание за гуми Tekniikan Maailma висококачествена лятна гума в положително положение стартира аквапланинг по права линия при придвижване с 80 км/ч, когато на асфалта има 6 мм вода. Износена лятна гума стартира аквапланинг още при скорост от 70 км / ч. Зимните гуми се показват даже по-лошо при такива условия.

Големите условия към гумите през есента

Хората постоянно доизносват летните си гуми през есента и купуват нови напролет, макар че преимуществата на комплект нови гуми са най-осезаеми през есента.

" Колкото по-нова е гумата, толкоз по-добре работи при всевъзможни условия. Съответно, колкото по-износена е гумата, толкоз по-малка е дълбочината на протектора, толкоз по-вероятно е да попаднете в обстановка на аквапланинг. Това е по този начин, тъй като размерът на каналите на гумата е прекомерно дребен, с цел да се съхранява водата сред гумата и пътя ", изяснява Мори.

Дълбочината на протектора на нова лятна гума е към 8 мм. Законът разрешава шофиране на гуми с дълбочина на протектора от 1.6 милиметра, само че в действителност такива гуми към този момент не са безвредни. Гумите би трябвало да се сменят, когато дълбочината на протектора е покрай четири милиметра. Когато има по-малко протектор, държанието на мокро се утежнява фрапантно. Също по този начин, налягането на гумите оказва голямо въздействие върху държанието на автомобила при дъждовно време. Проверката на налягането постоянно е мощно целесъобразно, защото прекалено ниското налягане усилва риска от аквапланинг и въздейства отрицателно на държанието на гумите.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР