Есента наближава, а заедно с нея и типичните сезонни плодове

...
Есента наближава, а заедно с нея и типичните сезонни плодове
Коментари Харесай

Нарът-символ на плодородие и лек за редица болести

Есента наближава, а дружно с нея и типичните сезонни плодове и зеленчуци, богати на витамини. Ще ви срещнем с преимуществата на един извънредно потребен и апетитен плод, само че сякаш не толкоз употребен у нас, наименуван нар.

Нарът  е едно от най-старите растения, култивирани от човечеството. Той е отглеждан още преди четири хилядолетия в Персия, където е имал голямо значение за изхранването на популацията, наедно със зърнените култури, меда, смокинята, гроздето и маслината.

Нарът е бил пренесен в Средиземноморските страни от финикийците.

Нарът се използва за храна от антични времена, а в древногръцката митология е знак на изобилие. В тибетската медицина сокът от сладостен нар бил употребен за лекуване на гастрити и бъбречни камъни, а на киселия – срещу захарен диабет. Арабите лекували със сок от нар главоболие, стенокардия и стомашно-чревни разстройства, индийците го препоръчвали за подмладяване, а китайците употребявали отварата от корите за укрепващо и противовъзпалително средство, което подтиква обмяната на веществата.

Полезните свойства на нара са многочислени. В него се съдържат 20% захари, 9% ябълчена и лимонена киселина, хром, мед, калций, манган, магнезий, фосфор, силиций. Изключително богат на витамини от група В, витамин С, витамин А, витамин Р. Има голямо наличие на целулоза и белтъци.

Консумацията му въздейства благотворно при сърдечно-съдови болести (понижава холестерола), има диуретично и обезболяващо деяние, понижава кръвотечението. Друго негово позитивно качество е, че сокът от кисел нар може да се употребява и от диабетици! От кората пък може да се свари чай, който да ви помогне при кашлица, ангина, пневмония, анемии, температури. Приеман постоянно нарът понижава риска от рак на кожата и рак на гърдата. И даже усъвършенства здравината на зъбите.

  • Съдържанието на лимонена киселина в алените семки на нара насищат кръвта с О2, с което се усъвършенства тонуса на кръвоносната система и спомага за превръщането на неприятният холестерол в добър. Приемът на 50 мл сок от нар ежедневно възвръщат сърдечната активност.
  • Сокът от нар има доста добър резултат и при дами в интервал на менопауза или при мъчителна менструация. Маслото, съдържащо се в семките, възвръща хормоналния баланс в организма.
  • Нарът е целесъобразен плод, даже наложителен за диабетици. Половин чаена лъжичка сок от нар, одобрявана 4 пъти на ден намалява равнището на кръвната захар.
  • Нарът е изключително потребен при лекуване на анемия. Ако приемате сок от нар, разводнен с половин чаша вода, 3 пъти дневно 30 минути преди храна за интервал от два месеца ще забравите за анемията.
  • Нара има удобно влияние върху нервната система, облекчава напрежението и безсънието.
  • За пресен мирис и проблеми с устната празнина пийте фреш от нар.
  • Кората от нар има стягащи свойства и се употребява против диария и колит. При подобен проблем децата може да пият сок от нар.

При избора на нарове се ориентирайте към по-тежки плодове с ослепителен цвят и здрава кора и ги съхранявайте цели в ледник до 1 месец. Здраво опакованите с вакуум семена могат да устоят във фризера до 2- 3 месеца.

Трябва да знаете, че сокът от нар се употребява разводнен с вода или различен сок, заради високата киселинност, която може да подразни стомаха. Най-приятен е за консумация, смесен с портокал. Така приготвеният фреш има извънредно мек усет и кремообразна консистенция. Да не приказваме за потребните свойства на тази комбинация…

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР