Есенно поливане – кога и как да го направим и

...
Есенно поливане – кога и как да го направим и
Коментари Харесай

Есенно поливане – кога и как да го направим и какво да полеем

Есенно поливане – по кое време и по какъв начин да го създадем и какво да полеем. Вероятно сте чували повече от един път от познати градинари за есенното напояване на овошките. А може би някои даже са говорили за зимно поливане. За да има смисъл от тази селскостопанска активност обаче, би трябвало да знаете кога и по какъв начин да я правите вярно.

Сега ще забележим за какво е належащо поливането с вода и по кое време да поливате през есента. Също по този начин ще забележим по какъв начин да поливате вярно, тъй че растенията да имат изгода.

Защо овошките се нуждаят от напояване с вода и по кое време в действителност е належащо?

Повечето градинари изясняват нуждата от есенно напояване на овошките с обстоятелството, че влажната почва замръзва по-малко. Или по-скоро замръзва по-бавно заради високия топлинен потенциал. По този метод дълбочината на заледяване на почвата понижава.

Водата има положителни свойства на топлопроводимост. Съответно водата е в положение да организира топлината, която се намира надълбоко в земята, към повърхността на почвата. По този метод защищава овошките от заледяване.

Въпреки това, същността на напояването с вода цели по-скоро противоположното. А точно фактът, че водата има висок топлинен потенциал. Това значи, че напролет корените ще продължат да бъдат в неактивно замръзнало положение. Съответно, даже в случай че короната се нагрее от пролетното слънце, сокодвижението няма да настъпи доста рано. Това значи, че кората няма да се надуе и напука и няма да се образува смола.

Други считат, че същността на есенното напояване е да се попълни дефицитът на влага в почвата. Така растенията, наситени с влага, имат време да се втвърдят по-добре преди зимуване и да придобият по-висока зимна устойчивост. Въпреки това, има и други добре обосновани отзиви по този въпрос:

„ Задачата на такова поливане не е толкоз да насища растенията с вода. Растенията изхвърлят непотребната вода през зимата. Целта е да се намокрят долните пластове на почвата, през които топлината ще се придвижва от по-дълбоките пластове по-дълго ( защото има проводник – водата). И горният пласт към този момент би трябвало да е изсъхнал и да съдържа въздух (лош проводник), което ще предотврати преместването на студен въздух надълбоко в почвата. Затова разрохкването и мулчирането са изключително целесъобразни през зимата. “

„ Сухата почва има повече въздух. А въздухът е неприятен проводник както на топлота, по този начин и на мраз. Влажната почва има доста вода, водата е добър проводник както на топлота, по този начин и на мраз. В мулчът има доста въздух, защото е сипкав (и във всички топлоизолационни материали), тъй че се предлага за зимен заслон на кореновата система.

Късното есенно поливане на овошките

Късното есенно (предзимно) поливане има напълно други задания. В късната есен, изключително при широколистните растения, с началото на рухването на листата, вегетационният интервал (т.е. всички процеси на растеж) приключва, в това число растежа на абсорбиращите корени. А растенията всмукват влагата съвсем 100% посредством абсорбиращите корени.

Не водата се доближава до корените, а корените се доближават до водата – те като че ли „ облизват “ влагата. Затова е належащо да се полива задоволително количество единствено когато растението вегетира. Задачата на предзимното поливане не включва даването на вода на растението.

Освен това през зимата, при минусови температури, в растенията остава доста малко свободна вода, т.е. чиста вода. Растението се отървава от нея, като я изхвърля в почвата през кореновата система. Това, което остава в растенията, е най-вече по този начин наречената обвързвана вода (вода, арестувана от протеини и в други съединения) и в количество, в което растението може да я „ свърже “.

Производството на протеини и други дейни субстанции, които задържат вода, изисква доста сила, която растението може да вземе единствено от запасите от захари и нишестета, направени през лятото. Така че дали растението ще бъде задоволително наситено с влага през зимата зависи не от това какъв брой вода е излято върху него през есента, а от това по какъв начин е било поливано и подхранвано през цялото лято.

И по този начин, по кое време зимното поливане е изключително належащо?

Задължително е да се вземат поради районните особености и климатичните условия на настоящата година. През последните години есента постоянно е суха, има малко дъжд, а зимите постоянно са леко снежни. Това значи, че такова поливане ще бъде доста, доста потребно.

Между другото! Струва си да се обърне внимание и на типа на почвата. Ако имате песъчлива или песъчливо-глинеста почва и водата не се задържа, тогава още веднъж, есенното презареждане с вода несъмнено няма да бъде ненужно. Съвсем друг е въпросът, в случай че почвата е глинеста и задържа добре влагата.

Кои дървета и шубраци се нуждаят от есенно поливане?

Есенното поливане се предлага освен за всички овощни дървета и ягодоплодни растения ( грозде , касис , цариградско грозде , ягоди , малини и къпини). Също по този начин такова поливане се предлага и за декоративни растения като рози , иглолистни дървета , туи и други.

Мнозина даже имат вяра, че иглолистните дървета са първите, които се нуждаят от поливане през есента. Именно заради неналичието на влага в корените те изсъхват (изгарят) под пролетното слънце.

Кога да се прави самото поливане през есента? Като цяло отговорът се крие в самия въпрос. Освен това би било по-правилно да се каже „ предзимно “ поливане с вода, а не „ есенно “. Това е по този начин, защото такова поливане би трябвало да се извърши по-близо до зимата, а освен през есента, когато растението към този момент приключва своя вегетационен интервал. Тоест поливаме към този момент след рухване на листата и малко преди първата слана (2-3 седмици преди идването на температури под нулата).

По този метод предзимното напояване с вода се прави единствено след рухване на листата, т.е. през късна есен, само че преди първата слана. Можем да дадем единствено приблизителни дати. Това са месеците октомври и ноември, според от годината, надморската височина, температурите и така нататък.

Как вярно да правим самото есенно поливане?

Трябва да поливате не в корените на растението, а по проекцията на короната. Какво е проекция на короната? Проекцията на короната е линия по ръба на короната, кръгът към дървото. Повечето смукателни корени се намират покрай тази линия.

Колко надълбоко би трябвало да се навлажни почвата? Препоръчително е почвата да се навлажни до дълбочината на кореновия пласт (за дърветата това е най-малко 40 см, а някои предлагат овлажняване на почвата даже до 1 метър).

Колко вода е нужна за есенното поливане? От 20 до 40 литра за младите растения и до 150-200 литра за огромните дървета.

Каква вода да използваме? Възможно ли е да употребявам студена вода от бунар? Да, през този интервал можете да поливате градината с маркуч непосредствено от кладенеца. Температурата на водата не е сериозна. Студената вода не може да навреди на растението по никакъв метод, тъй като топлината е изчезнала, хладно е, и скоро идват сланите.

Необходимо ли е да се разрохка почвата през есента, след поливането на почвата? На идващият ден след поливането се предлага разрохкване на почвата (3-5 см). Защото рохкавата почва замръзва по-малко (или по-скоро по-бавно).

Какво да кажем за мулчирането? Рохкавият мулч съдържа доста въздух (както и всички топлоизолационни материали), заради което се предлага за зимно покриване на кореновата система. Съответно, след разрохкване на почвата ще бъде доста добре да се мулчират кръговете на ствола на дървото. Ако вашите овошки порастват върху добър пласт трева, тогава няма потребност да окопавате и мулчирате.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР