ЕС трябва да може да реагира по-бързо на геополитическото развитие

...
ЕС трябва да може да реагира по-бързо на геополитическото развитие
Коментари Харесай

Фон дер Лайен призовава за квалифицирано мнозинство във външнополитическите решения на ЕС

Европейски Съюз би трябвало да може да реагира по-бързо на геополитическото развиване и би трябвало да постави завършек на условието за единогласие във външнополитическите решения , сподели в понеделник ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, написа " Политико ".

" В региона на външните работи в действителност би трябвало да преминем към гласоподаване с квалифицирано болшинство ", сподели фон дер Лайен в изявление за дребна група, проведено от нейния офис преди срещата на върха на Европейския съвет тази седмица, на която се чака държавните и държавните ръководители да дават публично Европейски Съюз статут на претендент за Украйна и Молдова.

Фон дер Лайен отговаряше на въпрос от " Политико " дали и по какъв начин може да се наложи Европейски Съюз да промени своя развой на взимане на решения , който постоянно изисква единогласие, с цел да посрещне евентуални нови страни-членки, в това число освен Украйна и Молдова, само че и западните Балкански страни от Албания, Черна гора, Северна Македония и Сърбия .

В предишното Европейски Съюз се сблъска с мъчителни и смущаващи забавяния на значими решения заради съпротивата на една-единствена държава-членка . Понякога сходно опълчване даже не се отнасяше до директно разисквания въпрос, а по-скоро отразяваше изпитание да се употребява условието за единогласие като лост за налагане на дейности по някаква друга тематика. В един случай Кипър отсрочи глобите на Европейски Съюз против Беларус с месеци заради опасения в Никозия по отношение на въпроси, свързани с Турция.

В отговора си фон дер Лайен призна, че такава огромна смяна във вземането на решения в Европейски Съюз , даже единствено във връзка с външната политика, би била мъчно постижима . Що се отнася до смяната на условието за единогласие в други области, тя сподели, че е невероятно да се даде къс отговор. " Трябва да прегледаме всичко и в този момент не е моментът в това изявление ", сподели тя.
 Фон дер Лайен: Ще възстановим Украйна
Фон дер Лайен: Ще възстановим Украйна

Скоростта за приемане на Украйна в Европейски Съюз зависи напълно от Киев и използването на нужните промени

Но в тази ситуация с външните работи фон дер Лайен сподели, че е стигнала до твърдо персонално умозаключение , че условието за единогласие не е стабилно .

" По отношение на външните работи съм надълбоко уверена, че това не е стабилно , че Европейският съюз не е в положение да заеме позиция заради едно блокиране по сериозни въпроси ", сподели тя.

" И скоростта, с която се случват нещата... светът желае да чуе европейския глас ", продължи фон дер Лайен. " Скоростта е прекомерно висока, с цел да не се чува и вижда непрекъснато или прекомерно постоянно, заради блокирането на един. Ето за какво в действителност съм уверена, че имаме потребност от гласоподаване с квалифицирано болшинство . "

В изявлението фон дер Лайен сподели, че чака 27-те държавни и държавни ръководители да одобряват рекомендацията на Комисията по отношение на статута на претендент за Украйна и Молдова.

При утвърждението на рекомендацията се чака Европейският съвет да повтори предлагането на Комисията, че Украйна и Молдова ще би трябвало да изпълнят голям брой условия преди началото на формалните договаряния за участие.

Фон дер Лайен в изявлението сподели, че процесът на присъединение към Европейски Съюз е задоволително еластичен , с цел да могат страните кандидатки да имат забележителна власт върху това какъв брой бързо се движат. Тя означи, че Словакия и Турция са получили " вероятност " за участие през 1999 година, само че че Словакия се е надпреварвала да стане член, до момента в който Турция в този момент е по-отдалечена от Европейски Съюз, в сравнение с преди 23 години .

" Словакия искаше да се причисли към Европейския съюз ", сподели фон дер Лайен, " и имаше голямо единение в страната. Отне им пет години и те бяха членове. Днес Турция е по-далеч от Европейския съюз, в сравнение с през 99-та. Следователно това е доказателство, че няма автоматизъм. Няма корав модел. Но зависи от страната - ние поддържаме, в случай че е належащо - само че от страната зависи да потвърди, че е годна за присъединение. "
 Българските евродепутати не са виждали френското предложение за районен съд Македония
Българските евродепутати не са виждали френското предложение за районен съд Македония

Предложението за решение на македонския въпрос би трябвало да пристигна от България, счита Новаков
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР