ЕС ще трябва да увеличи вноса на зърно от Украйна

...
ЕС ще трябва да увеличи вноса на зърно от Украйна
Коментари Харесай

Борел: ЕС трябва да увеличи вноса на зърно от Украйна, държавите трябва да отворят границите

Европейски Съюз ще би трябвало да усили вноса на зърно от Украйна по суша след прекъсването на договорката за зърно, макар апела на пет прилежащи страни от Европейски Съюз (между които и България) да се удължи възбраната за импорт на украинско зърно на техните пазари. Това съобщи ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел при идването си на срещата на външните министри на Европейски Съюз.


Той отговори на въпрос, подложен през вчерашния ден от пет страни, сред които и България, за удължение на възбраната за импорт на зърно от Украйна след 15 септември.

" В допълнение към морския маршрут (експлоатиран в границите на договорката за зърното и към този момент затворен) имаме линии на взаимност (създадени от Европейска комисия напролет на 2022 година речни и сухопътни направления за експорт на зърно от Украйна за ЕС), които ни разрешават да изнасяме доста зърно през черноморските пристанища, принадлежащи на страни от Европейски Съюз. Това зърно идва през границите на страните - членки на Европейски Съюз с Украйна. Този поток би трябвало да се усили. Ако морският маршрут бъде затворен, би трябвало да увеличим вноса на зърно, което да изнасяме през нашите граници. Необходими са огромни старания от страна на съседите на Украйна, те ще би трябвало да създадат повече, като отворят границите и улеснят превоза ", сподели Борел. " Вече сме създали доста, само че би трябвало да създадем повече ", добави той.

Европейската комисия трябваше да се съгласи да наложи възбрана от 2 май до 15 септември за импорт на украинско зърно в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, защото към този миг всички техни складови бази бяха цялостни и цените на зърнените артикули на техните пазари се сринаха заради потока на зърно през солидарните линии. Сега през тези страни е позволен единствено преносът на зърно за други страни от Европейски Съюз или външни пазари. Първоначално Европейска комисия беше изрично срещу въвеждането на възбрана за импорт на украинско зърно и се опита да реши казуса, като отпусна целева помощ на източноевропейските земеделски производители в размер на към 200 млн. евро, само че това не даде резултат.

БГНЕС напомня, че през вчерашния ден петте страни се споразумяха за обща декларация за удължение на възбраната за импорт на зърно от Украйна след 15 септември, като в същото време се резервира преносът. На срещата бяха поканени ръководителите на съответните ведомства на Украйна и Молдова. Според полския министър на земеделието и развиването на селските региони Роберт Телус рестриктивните мерки, наложени по-рано от Европейската комисия върху четири типа зърно от Украйна, са имали добър резултат, което е станало мотив за удължение на възбраната най-малко до края на годината.

Ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз изрази убеденост, че прекратяването на самодейността за черноморско зърно ще докара до " забележителна международна продоволствена рецесия ".

" Вече знаем сигурно, че това ще докара до забележителна международна продоволствена рецесия... Унищожаването на зърното ще докара до дефицит на храна в света ", съобщи той преди срещата на външните министри на Европейски Съюз в Брюксел.

Борел добави, че развиването на обстановката след края на договорката за зърното ще бъде една от тематиките на министерската среща.

Сред другите ще бъдат поддръжката за Украйна, в това число военна, както и връзките с Китай и Турция. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР