ЕС предупреди Турция да отмени плановете си за отваряне на

...
ЕС предупреди Турция да отмени плановете си за отваряне на
Коментари Харесай

ЕС предупреди Ердоган да внимава с изоставения град Вароша

ЕС предизвести Турция да анулира проектите си за отваряне на кипърския град-призрак Вароша, оповестени по време на визитата на президента Реджеп Тайип Ердоган в Кипър, пише АФП, съобщи БГНЕС.

Съюзът на 27-те страни, който включва интернационално приетата Република Кипър, осъди " едностранните стъпки на Турция и неприемливите заявки ". Ердоган и водачът на кипърските турци Ерсин Татар обявиха предходната седмица, че ще отворят някогашния курорт, зарязан след нашествието на Анкара през 1974 година на острова.

В изказване, Йозеп Борел, началник на външната политика на Европейски Съюз, разкритикува тези проекти като нарушение на поредност от резолюции на Организация на обединените нации.

Европейски Съюз ще обмисля да употребява " принадлежности и благоприятни условия, с които разполага, с цел да пази своите ползи ", сподели той. В Атина гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис също осъди думите на Ердоган. " Новите противозаконни дейности на Турция в Кипър би трябвало да бъдат наказани недвусмислено, " сподели той.

Последните заявления подкопаха резолюциите на Организация на обединените нации и напъните на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш за разрешаване на дългогодишния спор за разделянето на острова, добави той.

Вароша - в миналото място за среща на звезди и именуван ``Перлата на Средиземно море`` - от десетилетия е заварден град-призрак, а някогашните му първокласни хотели са обрасли с бурени. Ердоган даде обещание, че " животът ще стартира още веднъж във Вароша " по време на визитата си, с което означи 47 години от нашествието, която раздели Кипър.

Турската войска възвърне публичния достъп до елементи от крайбрежието на Вароша предходната година и от този момент главната основна улица, авеню ``Демократиас``, също бе разчистена.

Турските войски превзеха северната една трета на Кипър през 1974 година в отговор на несполучлив прелом в Никозия, целящ присъединението на страната към Гърция. Оттогава островът е разграничен сред ръководената от кипърските гърци Република Кипър и самопровъзгласилата се Турска република Северен Кипър, която е приета единствено от Турция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР