ЕС планира да помогне на страните от Западните Балкани да

...
ЕС планира да помогне на страните от Западните Балкани да
Коментари Харесай

ЕС планира да подпомогне реформите на Западните Балкани с 6 млрд. евро

ЕС възнамерява да помогне на страните от Западните Балкани да извършат нужните за евроинтеграцията промени с пакет от вложения в размер на 6 милиарда евро. Това съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен на взаимна конференция с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, предава Reuters.

Колкото по-добър е процесът на промени, толкоз по-бързо ще се стигне до опцията за присъединение. Има „ прозорец на благоприятни условия “, който е отворен сега. Процесът се основава на заслуги, тъй че никой не би трябвало да чака избрана дата “, добави тя.

Фон дер Лайен уточни, че Европейски Съюз желае Северна Македония, Албания, Косово, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина да се причислят и сега може да се види „ същинската динамичност “ на процеса по разширение на Европейски Съюз. По думите й новият проект за напредък на Европейски Съюз за района ще включва отварянето на неговия общ пазар за страните от Западните Балкани в области като свободно придвижване на артикули и услуги, превоз и сила.

Северна Македония би трябвало да реформира своята бизнес среда, да сътвори ефикасна обществена администрация, да има постоянни обществени финанси и да усъвършенства битката с корупцията. Страната също по този начин би трябвало да промени конституцията, с цел да признае българите като малцинство, както изисква България, с цел да позволи присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз.

Тези промени ще дойдат с вложения “, сподели фон дер Лайен.

Тя акцентира, че Европейски Съюз е подготвен да стартира изплащането на 100 милиона евро микрофинансова помощ, само че „ би трябвало да създадем повече, би трябвало да сближим нашите стопански системи “, защото стопанските системи на страните от Западните Балкани съставляват към 42% междинния приход в Европейски Съюз.

Това, което се стремим да създадем дружно, е да удвоим вашата стопанска система през идващото десетилетие “, безапелационна е тя.

По-късно денем Урсула Фон дер Лайен посети Косово, където прикани страната да даде повече автономност на сръбското малцинство, което е към 5% от популацията, като сътвори асоциация на общини, които ще ги обслужват. Според нея нормализирането на връзките със Сърбия и на първо място основаването на асоциацията

е от решаващо значение и, несъмнено, също ще отвори вратата за достъп до (пакета на ЕС) Плана за напредък “.

След като му беше дадено участие в Европейски Съюз преди години, процесът на присъединение в целия район се забави до „ пълзене “, основно заради нежеланието измежду 27-те членки на блока и неналичието на промени в целия район. Сърбия и Черна гора бяха първите в района, които започнаха договаряния за участие в Европейски Съюз, а Албания и Северна Македония започнаха договаряния с Брюксел предходната година. Босна и Косово обаче към момента изостават доста от своите съседи в този развой.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР