ЕС и най-влиятелните му членове все още подкрепят ядрената сделка

...
ЕС и най-влиятелните му членове все още подкрепят ядрената сделка
Коментари Харесай

ЕС предупреди Иран да не дава ултиматуми за ядрената сделка и разкритикува САЩ

ЕС и най-влиятелните му членове към момента поддържат нуклеарната договорка с Иран, само че отхвърлят всевъзможни " ултиматуми " от Техеран, с цел да я " опазят жива ". Това стана ясно от взаимно изказване, представено от БГНЕС.
" Ние отхвърляме всевъзможни ултиматуми и ще оценяваме спазването на отговорностите на Иран въз основа на резултатите във връзка с неговите нуклеарни задължения по договорката от 2015 година (СВПД) ", споделиха в изказване европейският външен министър Федерика Могерини и външните министри на Англия, Франция и Германия.
Иран уточни, че престава да съблюдава рестриктивните мерки, свързани с нуклеарните му действия, контрактувани в договорката с огромните сили, до момента в който откри метод да заобиколи възобновените американски наказания. Става въпрос главно за обогатяването на уран и тежката вода. Вашингтон отговори на това, като упрекна Техеран, че прибягва до " изнудване ". Техеран отвърна, че това е реакция на разширените едностранни наказания на Вашингтон, откогато Съединени американски щати напусна съглашението преди една година – деяние, нанесло тежък удар на иранската стопанска система.
В изказването си европейците подчертаха " своите твърди задължения по съглашението, в това число във връзка с повдигането на глобите в интерес на иранския народ " и разкритикуваха глобите на Съединени американски щати.
" В това отношение съжаляваме за повторното налагане на наказания от Съединените щати след тяхното отдръпване от JCPoA (СВПД) - Съвместния повсеместен проект за деяние. Призоваваме страните, които не са страни по JCPoA, да се въздържат от предприемане на дейности, които пречат на способността на останалите страни да изпълнят напълно своите задължения ", се споделя в изказването, представено от Агенция Франс Прес.
Европейските сили прибавиха, че са " решени да продължат да поставят старания за продължение на законната търговия с Иран " в опит да запазят изложби на заплаха пакт безпроблемен. Но те обявиха, че Иран би трябвало в това време да " извършва напълно уговорките си по JCPoA, както е правил до момента и да се въздържа от всевъзможни ескалационни стъпки ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР