ЕС губи около 60 милиарда евро годишно от укриване на

...
ЕС губи около 60 милиарда евро годишно от укриване на
Коментари Харесай

ЕС губи една пета от фирмените данъци заради прилагане на различни схеми за укриване на приходи



Европейски Съюз губи към 60 милиарда евро годишно от укриване на налози. До този извод стига изследване, извършено след оповестеното през вчерашния ден журналистическо следствие „ Парадайз пейпърс “. И въпреки следствието да не е първото, съответни ограничения против офшорното укриване на приходи и налози от физически лица и компании в Европейски Съюз липсват.

Редица евродепутати от Зелените и от Левицата подлагат на критика Европейски Съюз, че продължава да неглижира данъчните оазиси на своя територия. Някои от разкритите схеми де факто са легални, само че аморални, твърди Фабио Де Маси от Левицата.

След разкритията за опциите, които дава люксембургската данъчна система, и практиките на адвокатската адвокатска фирма Мосак Фонсека в Панама Екологичен потенциал сътвори две анкетни комисии. Докладът на комисията по „ Панамските досиета “ от предходната година би трябвало да бъде оповестен до края на годината, само че към този момент е ясно, че в него се насочва рецензия към страни от евросъюза, които не преследват укриването на налози. Обяснението е, че липсва политическа воля. Във от ден на ден страни се чуват към този момент претенции за назначението на непрекъсната комисия за следствие на данъчни спекулации по образец на американския Конгрес.

Полша упорства европейските институции да се заемат с въпроса. Плащането на налози не може да бъде обвързване, което най-богатите международни корпорации могат да не съблюдават, разяснява полският вицепремиер и министър на развиването и финансите Матеуш Моравецки . Друго искане на обособени европейски политици е съставянето на черен лист със страните, които поради данъчната си политика се смятат за данъчен оазис. Срещу това се афишира ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който желае да избегне експлицитното споменаване на страни, като Малта, Англия или Холандия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР