ЕС активира Центъра за реагиране при кризи заради събитията в

...
ЕС активира Центъра за реагиране при кризи заради събитията в
Коментари Харесай

Светът гледа към Русия: Първи реакции на световните и европейски лидери

Европейски Съюз задейства Центъра за реагиране при рецесии поради събитията в Русия, заяви в Туитър ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел.

„ Преди Съвета по външни работи на Европейски Съюз в понеделник съгласувам дейностите си в границите на Европейския съюз и задействах центъра за реагиране при рецесии “, написа Борел. Министрите на външните работи на страните от Г-7 разговаряха по-рано през днешния ден, с цел да " обменят отзиви " за обстановката в Русия.

 

Правителството на Обединеното кралство ще организира изключително съвещание " Кобра " . На него ще се разиска обстановката в Русия. Извънредната среща става часове откакто министър-председателят Риши Сунак сподели, че „ кабинетът следи от близко развиването на обстановката на място и има желание да разиска въпроса с интернационалните съдружници по-късно през днешния ден “, съобщи БГНЕС.

Най-важното нещо, което бих споделил е всички да бъдат виновни и да пазят цивилните жители. Това е всичко, което мога да кажа в този миг, акцентира Риши Сунак.

Вашингтон ще остане " в тясна съгласуваност " със съдружниците си от Групата на седемте на фона на разразилата се рецесия в Русия, съобщи в Туитър държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. 

" Съединените щати ще останат в тясна съгласуваност със съдружниците и сътрудниците, защото обстановката продължава да се развива ", съобщи в изказване представителят на Държавния департамент Матю Милър, като добави, че поддръжката за Украйна " няма да се промени ".

 

 

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи по време на телефонен диалог с Владимир Путин, че Анкара е подготвена да способства за урегулирането на обстановката .

„ Президентът Реджеп Тайип Ердоган организира телефонен диалог с президента на Русия Владимир Путин. В хода на договарянията бяха разисквани последните събития в Русия “, оповестиха от кабинета на турския държавен глава.

Уточнява се, че „ в този подтекст президентът Ердоган съобщи, че Турция е подготвена да даде своя принос в бързото разрешаване на обстановката в условия на мир и успокоение “.

Турският президент е подчертал нуждата да се работи рационално, както и че никой не трябва да се пробва да извлече полза от събитията в Русия, оповестиха от пресслужбата му.

" Никой не трябва да извлича полза от последните събития в Русия ", съобщи още Ердоган.

Новоизбраният президент на Латвия съобщи , че балтийската страна е засилила защитата на границите си в отговор на протеста в Русия и няма да приема съветски жители.

" Латвия следи от близко развиването на обстановката в Русия... Граничната сигурност е засилена, няма да се преглеждат въпроси за издаване на визи или влизане през границата на съветски жители, които напущат Русия заради актуалните събития ", съобщи новоизбраният президент Едгарс Ринкевич в Twitter.

Съветът за сигурност на Словакия ще разиска идната седмица обстановката в Русия , заяви министър председателят на страната Людовит Одор.

„ Внимателно следим и проучваме дружно с министерствата на външните работи и на защитата, както и с нашите интернационалните сътрудници, разрастващата се в Русия обстановка. Съветът за сигурност на Словакия ще разиска идната седмица събитията “, написа Одор в обществените мрежи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР