Ердоган заяви, че Турция може да одобри членството на Швеция

...
Ердоган заяви, че Турция може да одобри членството на Швеция
Коментари Харесай

Ердоган: Може да одобрим членството на Швеция в НАТО, ако "отворят пътя" на Турция към ЕС

Ердоган съобщи, че Турция може да утвърди участието на Швеция в НАТО, в случай че страните от Европейския съюз (ЕС) " отворят пътя " за кандидатурата на Турция за участие в него. 

Йенс Столтенберг ще свика среща, чиято цел е да бъдат преодолени възраженията на Турция

" Турция чака на вратата на Европейския съюз към този момент повече от 50 години и съвсем всички страни членки на НАТО към този момент са членове на Европейския съюз ", съобщи Ердоган в понеделник. " Обръщам се с този апел към тези страни, които са карали Турция да чака пред вратите на Европейския съюз повече от 50 години. "

" Елате и отворете пътя за участието на Турция в Европейския съюз. Когато вие проправите пътя за Турция, ние ще проправим пътя за Швеция, както направихме за Финландия ", добави той.

Ще има ли пробив на Турция в постигането на мир сред Русия и Украйна?

По време на телефонен диалог в неделя той е декларирал на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, че Турция желае да получи " ясно и мощно " обръщение за поддръжка на упоритостите си за участие в Европейски Съюз от водачите на НАТО, които ще се срещнат във Вилнюс , оповестяват от кабинета му. В отчета на Белия дом за диалога сред Байдън и Ердоган не се загатва въпросът за турското участие в Европейски Съюз.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че поддържа устрема на Турция да се причисли към Европейски Съюз, само че означи, че това не е измежду изискванията, посочени в съглашението, което Швеция, Финландия и Турция подписаха на срещата на върха на НАТО в Мадрид предходната година.

Турският президент упорства управляващите в Стокхолм да екстрадират лица, свързани с кюрдски въоръжени групировки

Столтенберг повтори, че Швеция е изпълнила тези условия, и съобщи, че съгласно него " към момента е допустимо да се вземе позитивно решение " по отношение на идното участие на страната по време на срещата на върха в Литва тази седмица. Очаква се Ердоган и шведският министър-председател Улф Кристерсон да се срещнат по-късно във Вилнюс.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР