Ердоган ще има среща с Меркел на 28 септември, където

...
Ердоган ще има среща с Меркел на 28 септември, където
Коментари Харесай

Германия обмисля да предложи финансова помощ на Турция

Ердоган ще има среща с Меркел на 28 септември, където тематиката ще бъде разисквана

Още по тематиката
Съединени американски щати заплашват Турция с още наказания, в случай че не освободи свещеник Андрю Брънсън

Вашингтон към този момент взе ограничения против администрацията на турския президент поради отхвърли на Анкара да пусне арестувания под домакински арест проповедника
19 авг 2018
Гледай Ердоган, мисли за Тръмп, имай едно мислено за Борисов

По-важните тематики, които ще намерите в новия брой на " Капитал "
17 авг 2018
Финансовата стихия на Турция

Турция е пред финансов колапс. Сривът на лирата до рекордно дъно разсъни страхове, че това може да е предвестител на нова рецесия на разрастващите се пазари
17 авг 2018
Грешният залог на Ердоган

Не за пръв път сред Анкара и Вашингтон прехвърчат искри, само че чувството е, че този път турският президент не реши добре до каква степен може да стигне
16 авг 2018
Турция ограничи опциите да се залага на спад на лирата

Централната банка облекчи разпоредбите за преструктуриране на проблематични заеми
16 авг 2018
Турция увеличи внезапно митата за импорт на артикули от Съединени американски щати

Мерките засягат от коли до алкохол и цигари, напрежението сред Вашингтон и Анкара продължава да ескалира
15 авг 2018
Как се отразява сривът на лирата на турския бизнес

Компаниите в строителството, недвижимите парцели и енергетиката се борят със слабата лира, а банките, които ги финансират, също са в усложнение
15 авг 2018
Защо проблемите пред турската стопанска система се задълбочават?

Анкара разгласи, че ще свива разноските и чака доста по-слаб напредък през 2019 година
12 авг 2018 Германия обмисля даването на незабавна финансова помощ на Турция, оповестява Wall Street Journal, като се базира на източници от Берлин и Брюксел. Такова деяние може да се пояснява като доближаване сред двете страни, близки съдружници в продължение на повече от век, само че които през последните години са в обтегнати връзки поради властническото ръководство на турския президент Реджеп Ердоган.

В момента Турция е на ръба на финансов колапс, лирата се срина, а връзките със Съединени американски щати не престават да се обтягат. А в Берлин нарастват опасенията, че огромна икономическа рецесия в Турция може да дестабилизира района, оповестяват немски и европейски представители пред изданието.

Срив в турската стопанска система ще окаже въздействие на цяла Европа, както и ще аргументи спомагателна неустойчивост в Близкия изток, което може да докара до нова мигрантска вълна. Точно това е и главното терзание на немското държавно управление, че подписаната договорка с Турция за задържане на имигрантите може да спре да се извършва от Анкара.

След като държавното управление на Меркел одобри съвсем 2 млн. бежанци през 2015 година, тя получи мощно съмнение както вътрешнополитически, по този начин и от европейската общественост. " Ще създадем доста, с цел да опитаме да стабилизираме Турция, споделя върховен немски държавен чиновник. Нямаме огромен избор. "

Помощта

Разговорите са на ранен стадий и има опция да не доведат до краен резултат, само че концепциите, които се разискват, варират от съгласуван европейски избавителен проект, сходен на този, употребен по време на дълговата рецесия в еврозоната, до заеми от държавно следени банки за развиване и двустранна помощ. Според разнообразни източници немският и френският финансов министър са разговаряли с турския си сътрудник по въпроса при последните им срещи.

Но икономисти настояват, че е прекомерно рано да се дефинира от какъв брой пари се нуждае Турция, защото огромна част от проблематичният дълг е в частни ръце. За образец се дава Аржентина, по-малка разрастваща се стопанска система, изправена пред сходни проблеми, която получи през юни кредитна линия от 50 милиарда $ от Международния валутен фонд (МВФ).

Ще се намеси ли МВФ?

Страните, които са изправени пред проблеми с платежния баланс, от време на време се обръщат към МВФ, който може да обезпечи ликвидност, само че в подмяна на постоянно непопулярни стопански промени.

След като връзките със Съединени американски щати се обтегнаха, страната заплаши да наложи несъгласие на турска молба за финансиране от МВФ. Служители в Берлин и Брюксел обявиха, че следователно Европа ще би трябвало да се намеси сама и потвърдиха полемиките за вероятно избавяне, само че считат, че фондът ще би трябвало да взе участие.
Без присъединяване на МВФ ще би трябвало да бъдат основани нови принадлежности, които да изискват консенсус сред страните от Европейски Съюз.

" Турция ще би трябвало да инициира това искане и едвам тогава ще обсъдим каква поддръжка можем да им донесем ", оповестиха от френското финансово министерство. Официални лица от Турция отхвърлят за диалози по тематиката.

Сложните връзки

Ердоган би трябвало да посети Берлин на 28 септември, а финансовите министри на страните ще се срещнат седмица по-рано. Добрата настройка сред страните опонират на отношението, което Съединени американски щати показва към Турция. Президентът Тръмп е в спор с Ердоган по отношение на задържането на американски свещеник в Турция и наложи наказания и нови мита за страната.

Освен това всяка немска помощ за Ердоган най евентуално ще докара до следващо напрежение сред Тръмп и Меркел, откакто американският президент разкритикува немската демократична имиграционна политика, ниските военни разноски, енергийната политика и огромния комерсиалния остатък.

Вътрешните политически опасности също са огромни за немския канцлер. Проучване в Deutschlandtrend, оповестено предходната седмица, демонстрира, че 72% от германците са срещу всякаква финансова помощ за Турция.

В последна сметка обаче Европа може да сметне за неизбежно даването на някаква форма на помощ за Турция, сподели посланик от Европейски Съюз в Анкара.

" Ние не можем просто да стоим и да следим по какъв начин Турция се спуска надолу. Напрежението поради миграцията и геостратегическото значение, както и икономическите връзки, са прекомерно значими ", отбелязва той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР