Ердоган лансира идеята за предсрочни избори, за да може да

...
Ердоган лансира идеята за предсрочни избори, за да може да
Коментари Харесай

Георги Димов: Земетресението промени правилата на играта за изборите в Турция

Ердоган стартира концепцията за предварителни избори, с цел да може да се яви за трети път. Това сподели за " Фокус " някогашният общоприет консул на България в Одрин Георги Димов.

" Изборите трябваше по принцип да се проведат по Конституция един път на 5 години, общо президентски и парламентарни, и това става първата неделя преди да изтекат тези 5 години, в тази ситуация предните бяха на 24 юни, в този момент трябваше да бъдат на 18 юни. Така е записано в Конституцията. След това обаче в края на предходната година Ердоган стартира да стартира тази дата, с цел да бъдат предварителни. А за какво да бъдат предварителни? Понеже в Конституцията има член 101, който го имаше и в остарялата Конституция, има го и в новата, в която е записано, че всяко лице, без значение дали е Ердоган или някой различен, може да заема този пост поредно най-вече два пъти, т.е. не може да има трети мандат ", сподели Димов.  

" Като ги изтегли предварително, там услужливо е включен в новата Конституция член 116, в който се споделя, че в случай че обаче Меджлисът реши да възобнови изборите, не се споделя " предварителни " и по време на втория мандат, то тогава настоящият президент може да се яви трети път. Но това решение би трябвало да го вземе Меджлисът. А с цел да бъде взето това решение, му е належащо квалифицирано конституционно болшинство от 3/5, което сега той го няма дружно с националистите. Имат общо 337, а са нужни 360 от всичките 600 депутати ", изясни той. 

Бившият консул сподели още, че земетресението е трансформирало " разпоредбите на играта ". Преди то да се случи, проектите са били да се привлекат 23-ма депутати, които да поддържат проекторешението за евакуиране на датата на изборите. 

" С този ребус щяха да бъдат правени опити, обаче в случай че го нямаше земетресението. И там щеше да се приложи правилото на моркова и на тоягата. А апропо в Меджлиса има импортирано предложение за проектозакон, и то от националистите, естествено, за възбрана на тази легалната кюрдската партия. Така, другото, което е, за светските партии, които бяха, се вършат такива подмятания, че вероятно може Турция да се върне към Конституцията още от 1921 година. Тя е една краткотрайна Конституция, в която в преамбюла липсват текстовете за наложителния всемирски темперамент на турската страна.  И щеше да се направи опит за пазарлък на тези 23-ма депутати. Само че земетресението провали тези проекти ", сподели Димов.

" Ще бъде направено всичко, ще бъдат натиснати магистратите да си затворят очите, Висшата изборна комисия и така нататък И третият вид, единствено да кажа, имаше заиграване да се отсрочат изборите поради земетресението, което пък също опонира на Конституцията – избори могат да се отсрочват единствено при война, при военно състояние. Така че това, което в този момент го имаме, то е решено, датата е оповестена – 14 май, изборният развой стартира на 18 март ", добави той. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР