Епидемия от вирусно розово око или конюнктивит измъчва стотици във

...
Епидемия от вирусно розово око или конюнктивит измъчва стотици във
Коментари Харесай

Епидемия от розови очи е обхванала Азия: Какво представлява заболяването

Епидемия от вирусно " розово око " или конюнктивит изтезава стотици във Виетнам, Индия и Пакистан.

В продължение на месеци на фона на летни горещи талази и рекордни превалявания, болестта се натрупва, до момента в който здравните чиновници се борят да лимитират мощно заразния патоген, който наподобява се разраства при висока мокрота.

До септември десетки хиляди учебни заведения във Виетнам, Индия и Пакистан бяха карантинирани за малко в незабавен опит за прекъсване на вируса.

Само за ден, здравните управляващи в Индия регистрираха 13 000 нови случая на " розово око ". През целия месец градът записва повече от 86 000 случая.

В Пакистан броят на засегнатите доближи близо 400 000 в цялата страна.

Длъжностни лица във Виетнам споделят, че са записали над 63 000 случая на вирусен конюнктивит от януари до септември – нарастване от над 15% спрямо същия интервал на миналата година.

" Розовите очи " могат да бъдат породени от бактерии или вируси, а болестта е особено заразно. Някои бактерии могат да живеят върху повърхности в продължение на 30 дни, като се популяризират елементарно единствено след едно мимолетно търкане на окото със нечиста ръка.

„ Много разнообразни вируси могат да причинят инфектиран конюнктивит, в това число COVID-19 “, споделя експертът Изабел Джалбърт.

„ Въпреки това по-голямата част, до 75%, от инфекциозния конюнктивит се предизвиква от аденовирус. Изглежда, че епидемията в Пакистан включва мощно заразна форма на вируса “, коментира Джалбърт.

При пациентите с конюнктивит не е наложително да са наранени и двете очи, разясняват експерти. Симптомите включват зачервяване, болежка в очите, подути клепачи, замъглено зрение, сензитивност към светлина и сълзене.

Многократното измиване на ръцете и стерилизация на повърхностите са ограниченията, които може да предприемете, за да предотвратите разпространението на вируса.

Няма лек за " розовото око ", което значи, че пациентите би трябвало просто да изчакат към две седмици, до момента в който имунната им система се пребори с вируса.

Важно е през този интервал да си останете у дома, с цел да се избегне по-широкото разпространяване на болестта.

Най-тежките случаи причиняват  хронично инфектиране  на окото, а това води до дълготрайни проблеми със зрението.

Въпреки че тези случаи са редки, във Виетнам лекарите споделят, че 20% от случаите, които са виждали при деца, включват тежките затруднения.

Епидемии от конюнктивит се срещат по целия свят, само че защото това заболяване има податливост да следва сезонен цикъл, е допустимо бъдещи огнища да бъдат податливи на измененията в климата, макар че липсват проучвания в тази област.

Днес единствено няколко изследвания са открили, че нарасналите температури са рисков фактор за случаи на конюнктивит.

През 2023 година проучване в Китай откри, че нарасналата мокрота усилва риска от конюнктивит, макар че ниската относителна мокрота спрямо температурата също може да усили риска, като предизвиква сухота и раздразнение.

Замърсяването на въздуха евентуално също играе роля.

В един бързо изменящ се свят е по-важно от всеки път държавните управления да се приготвят за вирусни огнища на конюнктивит.

След експлоадиране на огнища на конюнктивит през 2022 година в Индия на фона на мощни мусони, специалисти написаха писмо до Индийския център по офталмология, призовавайки за възстановяване на осведомеността за заболяванията.

„ Наложително е да запомните, че небрежността на държавното управление, здравните управляващи и неналичието на информираност измежду необятната общност по време на епидемията от „ предотвратим “ конюнктивит освен оказват въздействие върху благосъстоянието на пациентите и лицата, които се грижат за тях, само че и основават висока обществена -икономическа тежест ", показват учени.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР