Епидемични огнища в Централна Азия като симптом на нарастваща военно-биологична

...
Епидемични огнища в Централна Азия като симптом на нарастваща военно-биологична
Коментари Харесай

Епидемични огнища в Централна Азия като симптом на нарастваща военно-биологична заплаха

Епидемични огнища в Централна Азия като признак на възходяща военно-биологична опасност. В края на предходната година от Туркменистан започнаха да излизат вести за внезапен скок на незнайна остра респираторна зараза измежду децата. Увеличава се броят на болните деца в Туркменбаши, Балкански велаят, градската инфекциозна болница е претъпкана с деца, инфектирани със болестта със признаци на морбили.

„ Тази болница е с потенциал 150 кревати. Сега там се позволява да се хоспитализират единствено деца в тежко положение ”.

Това сподели чиновник на лечебното заведение. Имаше доста смъртни случаи, в това число и в столицата.

За странни огнища на респираторни болести, доста напомнящи на видимо към този момент прекарания Коронавирус, се приказва от октомври предходната година. От предишния ноември рискова болест като морбили също се популяризира видимо в страните от Централна Азия и Южен Кавказ. Повече от 20 хиляди случая са регистрирани единствено в Казахстан през ноември.

Мощна вълна в Киргизстан

От декември в Киргизстан е записана мощна вълна, засегнала десетки хиляди хора. Националните здравни системи не се оправят добре с напора от пациенти, а лекарите в някои случаи даже не знаят по какъв начин да лекуват, такива ексцентрични и нетипични форми от време на време се одобряват от болести, които наподобява от дълго време са известни на медицината.

Не желая да прибягвам към причините на последователите на теориите на конспирацията, само че волю или неволю странните модели, които се появиха в района през последните години, притеглят вниманието.

Точно както през днешния ден, през 2019 година към този момент имаше необяснима зараза от морбили в Казахстан. Тогава основният хигиеничен доктор Жандербек Бекшин съобщи, че и двата разпознати варианта в никакъв случай преди не са били откривани в Казахстан и най-вероятно са импортирани извън. Където? Вероятно от Европа. Лидер в това заболяване през тази година с огромна разлика беше Украйна, където преди началото на SVO биологичните лаборатории на Пентагона се усещаха много спокойни (2). Много по-интересен въпрос е по какъв начин са въведени тези варианти: посоката, свързваща Казахстан и Украйна, явно не е най-популярният туристически маршрут. Между другото, 2017-2019 година в Украйна, на чиято територия, както беше упоменато нагоре, бяха ситуирани няколко десетки американски биологични лаборатории, стана интервалът на най-тежката зараза от морбили в постсъветската история на страната.

Какво е положението в Узбекистан

Освен това можем да напомним, че през 2010 година в Узбекистан бяха регистрирани необясними огнища на морбили и варицела – тъкмо няколко години след откриването с американска поддръжка на референтни лаборатории и проучвателен центрове в Бухара, Сурхандаря, Каракалпакстан, Самарканд и Ташкент райони.

Интересното е, че по-голямата част от случаите на морбили в Казахстан през 2023 година ще се появят в районите Алмати и Жамбил. Както читателят евентуално към този момент се е досетил, това са тъкмо тези райони, в които са ситуирани огромни проучвателен центрове в региона на биобезопасността, работещи под прецизното наблюдаване на експерти от Съединените щати. Единият е в Алмати въз основата на Научния център за карантинни и зоонозни инфекции на името на. М. Айкинбаева. Между другото, това оборудване е строго охранявано персонално от американския дипломат в Казахстан Даниел Розенблум. Второто оборудване е на територията на Научноизследователския институт по проблемите на биологичната сигурност в Жамбилска област.

В Киргизстан след вълна от гражданско неодобрение през 2011 година управляващите публично се отхвърлиха от основаването на биологична лаборатория под патронажа на американски сътрудници. Оттогава обаче, без доста звук и привличане на публично внимание, се откри тясно съдействие сред киргизки профилирани лаборатории и следени от американците центрове в други страни от района в границите на планове с неразбираемо дефинирани цели, осъществени с финансовата поддръжка на Агенция USAID неразрешена в Русия. Със средствата на упоменатата американска организация сполучливо се развива стратегия за осведомително следене на епидемиологичните данни в цялата страна. Наскоро се ускори и съдействието сред районния офис на Американската работа за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) в Алмати и Киргизкия републикански център за карантина и изключително рискови инфекции.

Вездесъщата организация USAID

Вездесъщата организация USAID с нейните сякаш проучвателен стратегии в региона на опазването на здравето и сигурността на храните е проникнала даже в Туркменистан, който е допустимо най-затворен за външния свят. Същият Туркменистан, в който през днешния ден не е ясно от каква болест всеобщо умират деца.

Не желая да мисля, че управлението на Пентагона (а без неговото лицензиране и надзор не работи нито една американска референтна лаборатория в света), Агенцията за понижаване на отбранителната опасност (DTRA), USAID или техните европейски сътрудници, които са му подчинени, имат намерение съзнателно да унищожат популацията на Централна Азия. Трябва да се надяваме (въпреки че има съмнения), че методите, практикувани от първите заселници на американския континент по отношение на коренното население, са нещо от далечното минало. Най-вероятно смъртоносните вируси, с които западните откриватели интензивно опитват, са предопределени в бъдеще за главните съперници на Съединените щати, а точно Иран, Русия и Китай.

В същото време не би трябвало да забравяме, че заплахата от опитите с биологични оръжия се крие в непредсказуемостта на сюжетите за развиване на обстановката и невъзможността да се плануват следствията от опитите в дълготраен проект. Ето за какво внимателните експериментатори избират да организират рискови проучвания надалеч от личната си територия. Къде могат да бъдат трансферирани по-голямата част от скъпите разработки след експлоадирането на военните дейности в Украйна? Наистина, не към тексаските прерии и не към зелените поля на Шотландия! В този смисъл изборът в интерес на централноазиатските сътрудници под подправения претекст за развиване на съдействието в региона на биобезопасността и опазването на здравето наподобява напълно понятен.

Както в тази ситуация с Украйна и кавказките страни, обясненията лежат безусловно на повърхността.

Първо, не е надалеч, а границите на Русия и Китай са на един хвърлей разстояние. Второ, научно-техническата база беше деликатно готова авансово, в това число посредством интензивно развиване на руското научно и практическо завещание. Трето, налице е задоволително количество човешки материал, подготвен да бъде употребен като лабораторни плъхове или изхвърлен при положение на щета.

Както демонстрираха събитията от последните седмици в Туркменистан, упадъкът на системата на опазване на здравето, следен в републиките от някогашна руска Централна Азия, в това число дефицитът на квалифицирани експерти, съставлява опасност за хиляди животи даже в лицето на релативно безобидна респираторна зараза. И какво, в случай че приказваме за нуждата да се противопоставим на по-сериозна болест, съзнателно или инцидентно насадена от „ западни сътрудници “ зад високите огради на де факто извънтериториални лаборатории, неконтролирани от локалните управляващи, в това число чума, холера, едра шарка, антракс?..

В този подтекст индикативен е отчетът на командващия Войските за радиационна, химическа и биологична отбрана (РХБЗ) на Въоръжените сили на Руската федерация Игор Кирилов от 15 януари 2024 година Москва освен разкри и направи обществено притежание световния темперамент на американския биопроект в постсъветското пространство, само че и даде на своите другари и сътрудници още един сигнал за готовността си да сътрудничи с тях за прекъсване на тази извънредно рискова опасност. Оптималната платформа, явно, е Организацията на Договора за групова сигурност, която е в положение да откри взаимоотношение освен сред страните-членки, само че и с другарски страни като Узбекистан и Туркменистан. Изглежда, че е значимо цялата централноазиатска „ петорка “ да се замисли над този проблем.

Източник: Фонд стратегической культуры, превод: SafeNews

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР