Епичната фентъзи сага “Игра на тронове по книгите на писателя

...
Епичната фентъзи сага “Игра на тронове по книгите на писателя
Коментари Харесай

Домът на дракона срещу Игра на тронове - по-малко тронове и повече дракони

Епичната фентъзи сага “Игра на тронове ” по книгите на писателя Джордж Мартин стана феномен на поп културата - дори тези, които не са гледали сериала, най-вероятно са чували за Ланистър, Старк и Таргариен. Завъртеният сюжет с доста герои, откровени подиуми на секс и принуждение, средновековна свирепост, невероятни костюми и несъмнено, дракони, прикова към екраните милиони фенове. Всеки нов сезон изненадваше с все по-качествени специфични резултати и сюжетни обрати, по тази причина упованията от финала бяха огромни. Но осмият сезон разочарова мнозина, освен това до степен, че се появиха петиции в интернет с искане краят да бъде сниман още веднъж.

Това не остана прикрито от малкия екран, която го излъчваше - НВО, която незабавно провежда продължение. Всъщност не тъкмо продължение, а така наречен сикуел - сериал, в който действието се развива епохи преди “Игра на тронове ”. Вече излязоха два епизода, които бяха толкоз сполучливи - надминаха по зрителска публика първите два епизода на ИНТ, че към този момент анонсираха втория сезон.

Сериалът се споделя “Домът на Дракона ” и беше най-очакваната премиера за годината. Той е екранизация по книгата на Джордж Мартин “Пламък и кръв ”. За първия му сезон са планувани 10 епизода, а действието се развива към 170 година преди събитията в “Игра на тронове ”, когато ръководи династията Таргариен. В центъра на събитията е Танцът на драконите, както назовават гражданската война сред двете разклонения на семейство Таргариен. Кръвопролитията оставят половината царство в руини, унищожават десетки благороднически родове и едвам не погребват ръководещата династия.

Първият сезон на “Домът на Дракона ” обгръща интервал от към 30 години. Затова неслучайно в функциите на двете основни героини - принцеса Рейнира и кралица Алисента, влизат по две разнообразни актриси. Едните като млади, другите в по-зряла възраст.

Какво е Танцът на драконите

Предпоставките за революция се появяват по времето на ръководството на крал Джейхейрис. Докато той господства, Вестерос претърпява рядко срещан интервал на мира, само че пък крепкото му здраве провокира сериозна династическа рецесия. Джейхейрис надживява съвсем всичките си деца, включително и двамата си наследници. Принц Еймон умира в борба с пирати, а принц Бейлон умира от незнайна болест.

След гибелта на Бейлон Джейхейрис привиква Великия съвет - събранието на всички лордове на Седемте кралства. Петнайсетина претенденти предявяват искания към престола, само че с действителен късмет са единствено двама - Рейнис, по-голямата щерка на Еймон, и Визерис, който е най-големият наследник на Бейлон. Великият съвет заседава две седмици и избира за правоприемник Визерис.

Решението на Великия съвет обаче основава казус - в този момент короната би трябвало да се предава единствено по мъжка линия. Визерис обаче нарушава правилото. Жена му умира, без да му роди наследник. Тогава той показва за правоприемник единствената си щерка Рейнира.

Кралят се дами повторно. И новата му брачна половинка - Алисента Хайтауер, му ражда три здрави момчета. Въпреки това Визерис не бърза да промени решението си, а и щерка му Рейнира напълно не схваща за какво би трябвало да се раздели с фантазията си за кралска корона поради полубратята си. Отначало тя се пробва да се сприятели с мащехата си Алисента, само че това е за малко.

В един миг кралският двор се цепи на две фракции - “черните ” поддържат принцеса Рейнира, а “зелените ” - кралица Алисента и огромния ѝ наследник. Именно тези две групировки стартират по-късно гражданската война.

Крал Визерис е добър човек, само че неприятен управленец. Известно време съумява да поддържа мира в фамилията, дори дава Рейнира за младоженка в едно от знатните фамилии на Вестерос. Но времето си върви, децата на Рейнира и Алисента порастват, а с тях и напрежението в кралския двор. След като синът на Рейнира избожда окото на сина на Алисента, кралят разделя двете фракции. Кралицата остава в столицата, а Рейнира получава Драконов камък - родовия палат на Таргариен.

Това кралско решение се оказва съдбовно. След гибелта на Визерис в столицата Кралско пристанище не остава нито един покровител на принцесата - тези, които са там, са експресно умъртвени, а доближените на Алисента коронясват огромния ѝ наследник.

Но Рейнира също предявява правата си върху престола. Тя е оповестена за същинския държател на Седемте кралства, а полубрата и мащехата си афишира за изменници и бунтовници

Първоначално съперниците се пробват да разрешат несъгласията по кротичък път. Както написа Джордж Мартин, “първите борби от Танца на драконите се водят благодарение на гарвани, пера за писане, пергамент, закани, обещания, укази и контракти ”. Но скоро се пролива първата кръв - един от синовете на Рейнира умира и страната рухва в бездната на гражданската война. Така най-вероятно ще приключи първият сезон на “Домът на Дракона ”.

Съставът на създателите на сериала е много завладяващ на фона, че “Игра на тронове ” - несъмнено един от топсериалите на последното десетилетие, разочарова с последния си сезон. В интернет дори имаше петиция да бъдат модифицирани епизодите, чиито основатели бяха Дейвид Бениоф и Д. Б. Уайс. Разбира се, това не бе направено, само че и двамата ги няма в екипа на “Домът на Дракона ”.

Тяхното място заемат Мигел Сапожник и Райън Кондъл. Първият режисира множеството батални подиуми в “Игра на тронове ”, включително и популярната “Битка на копелетата ”. Кондъл пък е сценарист на сериала “Колония ”, ослепителен поддръжник на “Песни за лед и пламък ” и остарял другар на Джордж Мартин.

Именно Мартин предлага на Кондъл да се заеме с “Домът на Дракона ”. Той от своя страна почтително се отнася към първоизточника и се старае сериалът да се хареса преди всичко на почитатели като него самия. Съветва се постоянно по всички въпроси с Джордж Мартин и го държи в течение на всичко, което се случва на снимачната площадка.

Внушителен бюджет

Първият сезон на “Домът на Дракона ” коства 200 млн. $ - по 20 млн. на епизод. За съпоставяне, бюджетът на една серия от “Игра на тронове ” през първия сезон е към 6 млн. $ и чак към осмия сезон доближава 15 млн.

Големият бюджет развързва ръцете на основателите и им разрешава да снимат много по-амбициозна и зрелищна история. На страната от всеки от враждуващите фракции се борят най-малко по десетина огнедишащи дракона.

Качествен първоизточник

Един от главните проблеми на последните сезони на “Игра на тронове ” е таман неналичието на първокласен първоизточник. Джордж Мартин просто не съумява да напише последните книги от поредицата “Песни за лед и пламък ”, тъй че създателите гледат да се измъкнат със лични сили.

Но в съответния случай с Танца на драконите това няма по какъв начин да се случи. Целият спор от начало до край е разказан в “Пламък и кръв ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР