Епархийският съвет към старозагорската митрополия отличи с църковни награди президентите

...
Епархийският съвет към старозагорската митрополия отличи с църковни награди президентите
Коментари Харесай

Старозагорската митрополия награди Митрофанова СНИМКА

Епархийският съвет към старозагорската митрополия отличи с църковни награди президентите Румен Радев и Георги Първанов, някогашния министър председател Симеон Сакскобургготски, посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова, както и други политици и висши духовници за заслугите им към черквата със златните кубета " Рождество Христово " (град Шипка) и Шипченския манастир. Новината е на



фотография - Ваньо Стоилов, 24 часа

120 години от освещаването се празнува от петък. Тридневните тържествата приключиха през днешния ден с божествена света литургия в храма, възглавена от Старозагорския митрополит Киприан и Ловчанския Гавриил.

Владиката Киприан прочете решение на епархийския съвет към митрополията в Стара Загора за награждаване с църковни оценки на политици и духовници за особени заслуги към епархията и във връзка на годишнината. С медал " Св. деятел Карп ", I-ва степен, бяха отличени президентът на Република България Румен Радев, Н. В. Симеон Сакскобурготски и някогашният регионален шеф на Стара Загора, през днешния ден на Бургас, проф. Мария Нейкова.

При ръководството на двамата от Национална движение „Симеон Втори" през декември 2004 година черквата е върната от страната и оттогава е неделима част от Българската православна черква. До този миг тя е била държавна благосъстоятелност и част от националния парк-музей " Шипка-Бузлуджа " с център Казанлък.

 
По решение на Епархийския съвет в Стара Загора дядо Киприан връчи персонално плакет и грамота за присъединяване в тържествата във връзка 120-годишнината от освещаването на храм-паметник " Рождество Христово " – Шипченски манастир на президента Георги Първанов /2002-2012/, на съветския дипломат в София Елеонора Митрофанова и на още редица висши духовници и политици.

Специална признателност бе изказана на някогашния старозагорски епископ Галактион и на кмета на Казанлък Галина Стоянова за опазването на храма. Както и на някогашния министър председател Бойко Борисов, при чието ръководство в интервала 2020-2021 година бяха отпуснати 4,6 милиона лв. за църковни поправки в региона на град Шипка.

За тържествата от Дания дойде особено Патриция граф Игнатиева - правнучка на съветския посланик, който има заслуги за строителството на храма. Дойде и зам. служебният министър на културата доцент доктор Пламен Славов.

С църковни песнопения в службата през днешния ден участваха и Архиерейският хор на Стара Загора с диригент Мария Денкова и Московският синодален хор с живописен началник Алексей Пузаков.

Поздравителни адреси изпратиха българският патриарх Неофит и от Московската партиаршия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР