ЕПА 51% от гърците смятат, че Преспанското споразумение със Северна Македония

...
ЕПА
51% от гърците смятат, че Преспанското споразумение със Северна Македония
Коментари Харесай

Половината гърци не одобряват споразумението със Северна Македония

 ЕПА 51% от гърците считат, че Преспанското съглашение със Северна Македония е неверен ход, а 36,8%  го дефинират като стъпка в вярната посока. Това демонстрират резултатите от изследване на публичното мнение, извършено от организация " Абаут пийпъл “ за гръцкия информативен портал " Нюз247 “.

В анкета за гръцката външна политика, с акцент върху връзките с Турция, респондентите също били помолени да изразят своите визии по отношение на Преспанското съглашение, т.е. дали то е в вярната или неверната посока, две години след утвърждението му от гръцкия парламент на 25 януари 2019 година

От интервюираните 36,8% са декларирали, че договорката е била в вярната посока, като болшинството от тях, седем от 10, на последните избори са дали своят вот за СИРИЗА и 23,4% за " Нова народна власт ".

От тези 51%, които считат, че договорката е била в неверен ход, седем от 10 или 67,6% на последните избори са дали своят вот за " Нова народна власт “, 23,1% за СИРИЗА и 56,9% са дали своят вот за друга партия.

Останалите 12,2% на съответния въпрос по отношение на Преспанското съглашение са избрали опцията " Не знам/не желая да отговоря “.

Анкетата е извършена на 27 и 28 януари с присъединяване на 928 лица с право на глас, оповестява bTV.

Заев и Ципрас получиха премия поради съглашението за името на Македония

Подписаното през 2018 година Преспанско съглашение постави завършек на 25-годишния спор сред Атина и Скопие за името на Македония и трябваше да реши всички щекотливи въпроси сред двете страни, само че не беше посрещнат еднопосочно от популацията на двете страни. Заради контракта в Гърция се стигна до държавна рецесия, а министър председателят от СИРИЗА Алексис Ципрас получи доста рецензии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР