ЕПА/БГНЕС > Християн Мицкоски - лидер на ВМРО-ДПМНЕТой подчерта, че от

...
ЕПА/БГНЕС
> Християн Мицкоски - лидер на ВМРО-ДПМНЕТой подчерта, че от
Коментари Харесай

От Скопие: Ще предизвикаме световен скандал, ако някой ни принуди да признаем Гоце Делчев за българин

 ЕПА/БГНЕС > Християн Мицкоски - водач на ВМРО-ДПМНЕ
Той акцентира, че от името на Гоце Делчев, Даме Груев, Питу Гули и други македонците са построили страна.

" Името и страната се основават на тези постулати. Македонската страна би трябвало да ги съхранява и няма значение дали ще имат напън вътре в страната или от някой различен, това не би трябвало да се позволява ", безапелационен бе Мицкоски.

Той предизвести, че ако на преговорната маса някой му предложи да одобри, че Делчев е българин, ще направи дипломатически скандал в международен мащаб. За него това било нещо немислимо.

Относно договарянията на С.Македония с Европейски Съюз Мицкоски съобщи, че държавното управление твърди от 2018 година, че на всеки три месеца получава дата за започването им. Такава обаче към момента липсвала.

По негови думи по пътя към Европейски Съюз Скопие и държавното управление би трябвало да стартират да мислят почтено и по европейски. Според опозиционния водач страната " претърпява колапс във всеки аспект ", а държавното управление не реагира и не предотвратява това.

" Гражданите живеят сложен живот без хоризонт и намират избавление отвън страната. Това значи, че Македония освен не е довела Европейски Съюз тук, с цел да бъде негов член, само че също по този начин губи личните си жители по света ", означи Мицкоски.

Припомняме, в средата на януари опозиционната партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ прикани за замразяване на договарянията с България. Лидерът й Христиан Мицковски съобщи, че няма цена, която да го накара да признае, че до 1945 година македонците са били българи и че македонският език е бил български.

Македонският министър председател Зоран Заев отхвърли апела и акцентира, че в договарянията със София македонският език и еднаквост няма да бъдат обект на диалози.

Всичко това се случи на фона на решението на Скопие да върне сръбския език за изучаване в учебните заведения.

Вчера вицепремиерът Красимир Каракачанов се закани, че договарянията със Скопие за Европейски Съюз ще бъдат или почтени, или дълги.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР