Ензимите са такива вещества в нашия организъм, които спомагат за

...
Ензимите са такива вещества в нашия организъм, които спомагат за
Коментари Харесай

Видове ензими и откъде да си ги набавим

Ензимите са такива субстанции в нашия организъм, които спомагат за по-бързото протичане на редица процеси и химически реакции. Те играят съществена роля при дишането, храносмилането, работата на мускулите ни и голям брой други.

Ензимите са построени от протеини и се намират на всички места в тялото ни. Тяхната работа е от извънредно значение за нашия метаболизъм. Други техни функционалности включват построяването на мускулите, унищожаването на отрови и разграждането на другите хранителни субстанции, попаднали в организма ни.

Едни от най-важните ензими за нашето тяло са тези, които подкрепят функционалностите на нашата храносмилателна система. Броят им е противоречив, само че по-долу ще разгледаме 10 съществени ензима и храните, от които можем да си ги набавим, с цел да подпомогнем нашето храносмилане.

Целулаза

 Ензими

Това е храносмилателен ензим, от който организмът ни има потребност, когато сме консумирали плодове и зеленчуци, както и разнообразни пълнозърнести храни. Тъй като това е ензим, който тялото ни не създава единствено, имаме потребност да си го набавим извън. Това става или посредством хранителни добавки или храни богати на нея. Такива са да вземем за пример авокадото и грахът.

Липаза

Този ензим дава отговор за разграждането на мазнините и усъвършенства действието на храносмилателната система при хора, които имат проблеми с мазнините. Зелените растения са богати на този ензим, както и авокадото, оризът, царевицата и др.

Протеаза

Дефицитът на този ензим, виновен за усвояването на протеините, може да докара до запек, формиране на киселини и газове. Ако имате някой от тези признаци, най-вероятно организмът ви изпитва липса на този характерен ензим. Освен от аптека ензимът може да се набира и с избрани храни като ананас, папая или панкреаса на разнообразни животни.

Пептидаза

Това е тип протеинов ензим, който разгражда белтъчините в организма и изключително глутена, към който доста хора са алергични. Също като ензима протеаза, той се съдържа в ананаса и папаята.

Алфа-галактозидаза/Мелибиаза

 Видове ензими и от кое място да си ги набавим

Действа добре при асимилиране на въглехидрати и предотвратява образуването на газове. Той спомага усвояването на храни с фибри и се среща най-често в краставиците.

Пектиназа

Служи за разграждането на пектин в организма. Множество плодове като ябълката да вземем за пример съдържат пектиназа, само че може да го откриете и в разнообразни зеленчуци и гъби.

Амилаза

Благодарение на амилазата се разпадат въглехидрати като нишестето, само че и разнообразни полизахариди. Редица растения са богати на амилаза, само че най-често може да го откриете в царевицата, бананите, яйцата, меда и др.

Глюкоамилаза

Участва интензивно в разпадането на избрани въглехидрати до глюкоза.

Инвертаза

 Ензимите и храните

Отново ензим, който спомага за разпада на избрани въглехидрати, главно свързани със захарите или така наречен захароза. Намира се най-често в зелените растения и картофите.

Лактаза

Както може да предположите от името на този ензим, той спомага за разпадането на лактозата в организма ни. Има доста хора, които са алергични или изпитват нетърпимост към лактоза, което значи, че този ензим липсва в организма им. Можем да си го набавим разнообразни плодове като ябълки и праскови, както и от домати, бадеми и мляко.

Това са единствено дребна част от ензимите, които спомагат за вярното действие на организма ни. В случай на проблеми с храносмилателната система е значимо да установим от кое място идва казусът и да реагираме на време, като се консултираме с доктор.

Ако нямаме проблеми обаче, нищо не ни пречи да включваме в диетата си разнообразни храни, които да ни обезпечават многообразие от субстанции и ензими.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР