Ентусиаст в сферата на Non-Fungible Token (NFT)* изгори безценна рисунка

...
Ентусиаст в сферата на Non-Fungible Token (NFT)* изгори безценна рисунка
Коментари Харесай

Човек изгори рисунка на Фрида Кало, за да направи токени

Ентусиаст в областта на Non-Fungible Token (NFT)* изгори скъпа рисунка с безапелационната увереност, че това ще усили цената на творбата на изкуството в блокчейна. Освен че той не е и покрай възвращаемост на действителната стойност на картината, към този момент е и разследван от мексиканските управляващи за заличаване на произведение на изкуството с национално значение. 
Бизнесменът Мартин Мобарак изгори произведение на фамозната мексиканска художничка Фрида Кало, изсичайки 10 000 NFT, които го изобразяват. Убеден бил, че по този начин цената на картината ще се вдигне неведнъж. Рисунката е коствала към 10 милиона $ преди изгарянето, а съгласно New York Times до момента са продадени единствено четири NFT, с което са набрани едвам към 11 000 $.
" Като феникс, възкръсващ от пепелта си, тази сбирка от 10 000 NFT съставлява прераждането и безсмъртието на безконечното произведение от Фрида Кало - Fantasmones Siniestros " - патетично заяви Мобарак в изказване на празненството, отдадено на ритуалното аутодафе. Това произведение ще бъде трансформирано, с цел да живее постоянно в цифровото царство, добави Мобарак. Според него той направил услуга на човечеството, защото вместо картината да останела забутана в някоя частна сбирка, той я " обнародвал ", нарязана на токени и по този начин от нея щяло да има повече изгода за света.


През септември от Националния институт за изящни изкуства и литература в Мексико оповестиха, че се води следствие за унищожаването на рисунката. " Умишленото заличаване на монумент на изкуството съставлява закононарушение във връзка с федералния закон за археологически, художествени и исторически монументи и зони ", се споделя в изказване на организацията, представено от New York Times.
Има известни догатки, че самата рисунка, подложена на аутодафе, може да е фалшификат. Това обаче няма да измъкне Мобарак от обстановката без други правни последствия. " Ако в действителност е изгорил картината, той нарушава един закон ", разяснява Лейла Аминедолех - юрист, профилиран в законодателството за културното завещание. " Ако не го е направил, а е било репродукция - имаме нарушаване на закона за авторското право. Ако е копирал оригинала с желание да измами, това си е престъпно закононарушение - машинация. "
Мобарак сподели пред Vice, че творбата е оригинал, който той купил от частен колекционер през 2015 г. Източник
*Незаменим токен (NFT) (non-fungible token) е неповторим запис в даден блокчейн. NFT могат да се употребяват за показване на детайли като фотоси, картини, видеоклипове, аудио и други типове цифрови файлове. Достъпът до всяко копие на истинския файл обаче не е стеснен от NFT. Копията на тези цифрови записи са налични за всеки, без значение че NFT дава на притежателя доказателство за благосъстоятелност, отделена от авторските права.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР