Енрике Тарио, бивш лидер на Гордите момчета, получава 22 години затвор за бунта на Капитолия в САЩ

...
Съдия от Съединените щати осъди Енрике Тарио, бивш лидер на
Коментари Харесай

Съдия от Съединените щати осъди Енрике Тарио, бивш лидер на крайнодясната група "Горди момчета", на 22 години затвор за неговото роля в бунта в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.

Присъдата на американския окръжен съдия Тимъти Кели във вторник бележи най-дългата присъда затвор, произнесена досега във връзка с атаката срещу законодателния орган на САЩ. Обявявайки решението си, Кели нарече Тарио „върховния лидер“ на заговора от 6 януари.

„Случилото се онзи ден навреди на важен американски обичай, който помага в подкрепа на върховенството на закона и Конституцията. Този ден наруши нашата досегашна непрекъсната традиция за мирно предаване на властта“, каза Кели.

Тарио, който не беше във Вашингтон по време на щурмуването на сградата на Капитолия, беше осъден през май по няколко обвинения, включително бунтовнически заговор, за участието му в планирането на събитията от 6 януари.

Тълпа от поддръжници на тогавашния президент Доналд Тръмп нахлу в законодателния орган на САЩ този ден в опит да попречат на Конгреса да удостовери резултатите от изборите през 2020 г., които Тръмп загуби от съперника си от Демократическата партия Джо Байдън.

Мнозина бяха мотивирани от фалшивото твърдение, издигнато от Тръмп и неговите съюзници, че вотът е бил „откраднат“ от лидера на републиканците.

Присъдата на Тарио идва, след като трима членове на Proud Boys, които също бяха признати за виновни по рядко използваното обвинение за бунт тази година, бяха осъдени миналата седмица на затвор от 15 до 18 години.

Друг член на групата, който не беше осъден за бунтовнически заговор, беше осъден на 10 години затвор в петък.

Генералният прокурор на САЩ Мерик Гарланд обеща да осигури отговорност за атаката на Капитолия, като каза пред репортери миналата година, че разследванията на случилото се ще продължат „колкото е необходимо и каквото е необходимо, за да въздаде справедливост“.

„Участниците трябва да бъдат подведени под отговорност. И няма по-висок приоритет за нас в Министерството на правосъдието“, каза Гарланд тогава.

Миналия месец Министерството на правосъдието съобщи, че повече от 1106 обвиняеми са били обвинени в почти всичките 50 американски щата, както и в окръг Колумбия, във връзка с бунта.

Повече от 600 души са се признали за виновни по различни федерални обвинения, докато около 110 са били признати за виновни в процеса, каза министерството.

Розиланд Джордан от Ал Джазира, репортаж от американската столица преди произнасянето на присъдата на Тарио във вторник, каза, че властите се опитват да „изпратят съобщение, че това, което се случи на 6 януари 2021 г., не трябва да се повтаря и ако някой си мисли [повтаряне това], ще има последствия“.

Роля на гордите момчета

Федералните прокурори са поискали от съдията по делото „Горди момчета“ да наложи присъда от 33 години затвор на Тарио, който не е присъствал в Капитолия в деня на насилието, защото друг съдия му е наредил да стои далеч от Вашингтон, DC.

Но властите го обвиниха, че е помогнал за задвижването и насърчаването на насилието.

„Тарио многократно и публично е показвал, че не съжалява за това, което е помогнал да се случи на 6 януари“, пишат прокурорите в съдебните документи.

Адвокатите на "Гордите момчета" отрекоха да има какъвто и да е заговор за нападение над Капитолия или за спиране на прехвърлянето на президентската власт.

„Няма никакви доказателства, които да предполагат, че Тарио е наредил на участниците да щурмуват сградата на Капитолия на САЩ преди или по време на събитието“, пише неговият правен екип в съдебните документи.

„Участието в план за протест на Гордите момчета на 6 януари не е същото като насочване на други на място да щурмуват Капитолия с всички необходими средства.“


На 6 януари 2021 г. десетки лидери, членове и сътрудници на Proud Boys бяха сред първите бунтовници, които нахлуха в Капитолия.

Нападението на тълпата надви полицията, принуди американските законодатели да избягат от залата на Камарата на представителите и Сената и прекъсна съвместната сесия на Конгреса, която се събираше, за да удостовери победата на Байдън на президентските избори през 2020 г.

Гръбнакът на случая на правителството бяха стотици съобщения, разменени от Гордите момчета в дните, водещи до бунта.

Докато Гордите момчета препълваха Капитолия, Тарио ги приветстваше отдалеч, пишейки в социалните медии: „Направете това, което трябва да се направи“. В криптиран групов чат на Proud Boys по-късно същия ден някой попита какво трябва да направят след това. Тарио отговори: „Направи го отново.“

„Не правете грешка“, написа Тарио в друго съобщение. „Направихме това.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР