“Енерго-Про, ЧЕЗ и ЕВН със съвети за пестенена електроенергия по

...
“Енерго-Про, ЧЕЗ и ЕВН със съвети за пестенена електроенергия по
Коментари Харесай

1 милиметър неравност на тенджера върху котлон вдига тока с 15 на сто

“Енерго-Про ”, ЧЕЗ и ЕВН със препоръки за икономисване

на електрическа енергия по празниците

От неделя, 22 декември, влязохме в астрономическата зима. Въпреки че температурите не са типично зимни, трите компании, които доставят ток до домовете на всеки българин - “Енерго-Про ”, ЧЕЗ и ЕВН, разгласиха препоръки по какъв начин да се пести ток по празниците. Обикновено по Коледа и Нова година използването на ток скача, което покачва сметките.

“Енерго-Про ”

напомня

потвърдени способи

за понижаване на

сметките за ток

Първият съвет е да се изследват факторите за приключване на топлината от вкъщи и да се подхващат ограничения за ограничението им.

Обикновено това са недобре уплътнена дограма, необятни отвори за кабели в стените, привички постоянно да отваряме порти към неотоплени пространства като тераси, антрета и други Използването на енергийно неефективни уреди вид “духалка ”, които харчат доста, само че не задържат топлината задълго, не се предлагат.

Продължителното проветряване на стаите води до прекалено изстудяване и до нараснала консумация на ток при следващо стопляне.

Най-ефективно е поддържането на към 21-22 градуса с уреди с термостат - тези градуси са и най-здравословни за организма. Тук в помощ на потребителите са другите еко- или нощни режими, които предотвратяват внезапни температурни вариации и по този метод пестят електрическа енергия.

Важно е позиционирането на уредите в пространствата. Добре е да са ситуирани по-далеч от отваряеми порти и хладилници, с цел да не се включват прекомерно постоянно, както и да не бъдат преграждани от мебели, пердета, паравани, които стопират топлия поток и водят до неефективно отопление. В същото време повдигането на щорите и завесите денем за потребление на естественото слънцегреене, както и стартирането им през нощта за опазване на топлината в дома оказва помощ в допълнение за усъвършенстване на месечните сметки за ток.

Използването на уреди за готвене, изключително фурни, покачва температурата в помещението, което разрешава по време на готвене да намалявате или изключвате отоплителните уреди. Използването на абсорбатори на мощна степен намалява градусите. От

“ЧЕЗ Електро

България ” са

пресметнали, че

с ограничения за

енергийна

успеваемост се

икономисват 20% от

разхода на ток

Ако при готвене се употребява остатъчната топлота на фурната и тя се изключва 10 мин преди края на времето за печене, може да се спести до 18% от сумата, която се заплаща за електрическата енергия за нейната работа.

Близо 20% спестовност ще обезпечи готвенето с похлупак и потреблението на тенджера под налягане, както и намаляването на фурната с 20 градуса, когато се подготвя ядене в керамични или стъклени съдове.

Върху котлоните на готварската електрическа печка е целесъобразно да се слагат съдове с размер, подобаващ на размера на котлона, с дебело и равно дъно. Неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15% електрическа енергия.

Изключването на електрическите уреди от контакта, когато не се употребяват, може да понижи сметката за ток с до 5% при по-дълго неявяване от вкъщи. Тези с по-нисък клас на енергийна успеваемост употребяват годишно към 150 квтч електрическа енергия по време на непрекъснатата подготвеност за работа.

Намаляването на температурата на пространствата с 1 градус може да намали сметката за ток с 10%. Намалете вашата сметка за затопляне на вода до 10%, като понижите температурата на нагревателя от 60°C на 55°C.

Използвайте таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна цена – позитивният резултат ще бъде 15%.

Поддържайте чиста решетката на гърба на хладилника, с цел да осигурите ефикасен въздухообмен. Замърсяването ѝ може да докара до 30% преразход на електрическа сила.

Размразявайте хладилника си колкото може по-често, тъй като формираният в него лед покачва доста размера на разноските за ток, даже ледът да е пълен единствено един сантиметър.

Използвайте пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура. Tака ще спестите силата, нужна за загряване на водата.

“EVN България ”

поучава по какъв начин

да не трупате

пари към

сметката си

за ток при

по-дълго

неявяване

от вкъщи през празничните дни.

Изключете всички електроуреди, които не е належащо да работят по време на отсъствието ви.

Важно е да се знае, че уреди като ледник или фризер, които не всеки път е уместно да се изключват, ще продължат да употребяват електрическа енергия.

Изключете от щепсела уреди като тв приемник, аудиоуредба и екран, тъй като и в режим на stand-by те ще продължат да употребяват електрическа енергия.

Уверете се, че външни хора нямат достъп до електрически контакти, които са част от електроинсталацията на дома ви.

Запишете показанията на електромера си, преди да заминете, и сравнете данните при завръщането си.

Ако във ваше неявяване няма достъп до електромера ви, можете да заявите посещаване на отчетник на денонощен телефон 0700 1 0007 в комфортно време.

Освен всичко друго дъното на тенджерата би трябвало да подхожда по мярка на размера на котлона, тъй като по този начин не се губи ненужно топлота.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР