Енергийният регулатор не приема поисканото от държавния газов доставчик Булгаргаз

...
Енергийният регулатор не приема поисканото от държавния газов доставчик Булгаргаз
Коментари Харесай

Поскъпването на газа до 2.6% заради надвзети 5 млн. лв. от Булгаргаз

Енергийният регулатор не приема поисканото от държавния газов снабдител " Булгаргаз " повишаване на природния газ от април с 4.82 % и счита, че нарастването би трябвало да е 2.6 на 100. Причината е в надвзет от сдружението доход през цените на синьото гориво през 2017 година, стана ясно по време на публичното разискване на цените в понеделник.

Работната група на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) открила, че през 2017 година " Булгаргаз " е осъществило с 5 284 583 лева повече доходи през предходната година от това, че в цената на газа са били вкарани повече от действително направените разноски. В резултат на това регулаторът е направил негативна промяна за въпросната разлика, която е регистрирана сред прогнозните и отчетни разноски на доставчика при доставката на природен газ на входа на газопреносната мрежа на България през предходната година.

Така регулатора счита, че цената на газа за крайните доставчици през второто тримесечие на годината би трябвало да е 361,82 лева за 1000 куб м. или 34.04 лева за мегаватчаса без данък и Данък добавена стойност.

Тарифата включва съставния елемент за услугата " социална доставка “ в размер на 5.42 лева./1000 куб. м., както и съставния елемент " обвързване към обществото " за 1.37 лева./1000 куб. м., която покрива разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в газохранилището " Чирен ". В цената не са включени цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа и се заплащат в допълнение от клиентите.

Представителите на публичния снабдител показаха противоречие с препоръчаната от КЕВР цена. Според тях това ще докара до загуби на сдружението. " Булгаргаз " и останалите заинтригувани страни имат един ден да изпращат възражения и мнения по избраната от регулатора цена.

Окончателното решение ще бъде взето на 30 март.

Председателят на енергийната комисия Иван Иванов разяснява, че повишаването на природния газ няма да се отрази върху цената топлинната сила и на тока от когенерации, защото е под 5 %, каквото е нормативното условие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР