Енергийният министър Александър Николов продължи с обвиненията си срещу държавния

...
Енергийният министър Александър Николов продължи с обвиненията си срещу държавния
Коментари Харесай

Енергийният министър: Анекси към азерския газов договор правят невъзможни пълните доставки

Енергийният министър Александър Николов продължи с обвиняванията си против държавния газов снабдител " Булгаргаз ", че не е употребявал опциите да внесе контрактуваните 1 милиарда куб. м годишно азерски газ. Той даже отива по-далеч като показва в писмен отговор до Народното събрание, че с дейностите си и анекси към истинския контракт управлението на компанията е направило невероятно вкарването на задачите размери без експлицитното единодушие на " Азербайджан газ съплай къмпани " (Azerbaijan Gas Supply Company – AGSC), която е на държавната СОКАР.

Въпросът дали се проверяват аргументите България да не получава контрактуваното количество азерски газ, както и дали е открита връзка сред незавършването на газовата връзка с Гърция, с цел да не се внася умищлено цялостния размер азерски газ, е на депутата от парламентарната група на " Демократична България " Ивайло Мирчев.

Енергийният министър изяснява, че според подписания контракт сред " Булгаргаз " и AGSC), междусистемната газова връзка Гърция-България е посочена като една от точките за доставка на природен газ. Според него обаче това не значи, че " Булгаргаз " не е имал опция да получи цялостните размери природен газ.

" Вследствие на всички осъществени дейности от " Булгаргаз ", в това число подписаните анекси към истинския контракт за доставка, обстановката е такава, че за доставката към сегашния миг на цялостните количества природен газ, е належащо експлицитното единодушие на AGSC ", показва министър Николов.

Той напомня, че се договаря с азербайджанската страна на най-високо държавно равнище по отношение на опциите за снабдяване на цялостните контрактувани размери по различни направления.

От " Булгаргаз " обаче отхвърлят анексите към контракта да са блокирали опцията за цялостния импорт на азерския газ. По информация от сдружението точката Комотини, която е начална на интерконектора с Гърция към Стара Загора, е била записана през 2016 година при вземането на капиталовото решение за построяването на връзката, която обаче 12 години след оповестяването на плана към момента се забавя.

Така държавното сдружение сега получава отчасти азерския газ на точката Неа Месемврия в Гърция и по-късно по гръцката мрежа го придвижва до точката Кулата-Сидирокаство.

Депутатът Ивайло Мирчев слага и въпрос дали е оценено решението на " Булгаргаз " да понижи ангажираните количества в гръцката преносна система от 14 400 на 10 000 мегаватчаса при входната точка от Трансадриатическия газопровод в гръцката система - Неа Месемврия, което ще продължи до юни 2022 година, защото дефицит на потенциал не е открит. Той пита дали това потвърждава предумисъл в дейностите на " Булгаргаз ".

От позиция на Министерство на енергетиката няма справедлива причина за понижаване на контрактуваните количества от 14 400 на 10 000 мегаватчаса дневно, показва министър Николов. Той прибавя, че заради тази причина министерството, взаимно с Българския енергиен холдинг, обясняват аргументите за дейностите на " Булгаргаз ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР