Емуто е местно животно в Австралия и както всеки знае,

...
Емуто е местно животно в Австралия и както всеки знае,
Коментари Харесай

Как Австралия е загубила войната с емутата

Емуто е локално животно в Австралия и както всеки знае, всичко в Австралия наподобява е способно да убие човек. Ако не го направи слънцето, то ще са отровните паяци или отровните змии. Затова не трябва да е изненада, че емуто – нещо като кръстоска сред щраус и велоцираптор – също обича да всява потрес и смут измежду австралийците.

В началото на Първата международна война, повече от 5000 ветерани опъват лагер на границата на хабитата на емуто в Западна Австралия – част от стратегия, целяща подпомагането на бойците да изкарват прехраната си като обработват земята. Сушата обаче унищожава множеството ниви, а емутата постоянно заграбват каквото е останало.

За злощастие, цените скачат до небето след войната и доста от бойците не могат да си разрешат огради, с цел да се пазят от птиците. Но тъй като въпреки всичко са бойци, тяхното решение несъмнено е да сграбчен пушките и да стрелят на месо. Така през 1928г са убити към 3000 емута.

Въпреки това обаче, до 1932г повече от 20 000 птици нахлуват в земите на фермерите, търсейки храна. Обичайно редът бил да се подаде недоволство до министъра на земеделието, единствено че ветераните нещо му нямали доверие, по тази причина се обърнали непосредствено към военния министър, който надали не обявяваа война на емутта. Той дава на фермерите две картечници и 10 000 патрона, както и изпраща двама стрелци и майор Мередит. Победата им била вързана в забрадка.

Мередит повежда нападението над емутата, само че за лична изненада разкрил, че врагът е доста бърз и остроумен. Емутата се криели в сянката на дърветата и заради гъстата растителност стрелците не можели да се прицелват. Освен това, след няколко борби емутата наподобява научили какъв брой е обсега на картечниците и постоянно стояли надалеч.

В последна сметка войната завършва със срамно проваляне за австралийците. Макар без жертви от страна на хората, били убити по-малко от 1000 емута… с близо 10 000 изстреляни патрона. Ето какво написа и самият Мередит:

„ Ако имахме войска, корава колкото тези птици, тя щеше да победи който и да е зложелател. Те се изправят пред картечниците с неуязвимостта на танкове. “

След време птиците си тръгнали, само че единствено тъй като житото било прибрано и към този момент нямало какво да заграбват.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР