Емил Соколов е роден в Бургас. Завършва гимназия в родния

...
Емил Соколов е роден в Бургас. Завършва гимназия в родния
Коментари Харесай

Емил Соколов за ДЕБАТИ.БГ: Ако само усвояваме евросредства, стоим до оградата и не вземем ясно страна, никога няма да сме част от Европа


Емил Соколов е роден в Бургас. Завършва гимназия в родния си град. Висшето си обучение получава в Университета в Екзитър във Англия. Завършва бакалавърската си степен “История и интернационалните връзки ” през 2016 година, през 2017 година към този момент е магистър по “Икономическа и обществена история ”. През 2022 година става лекар по история в Университета в Екзитър. Емил Соколов е историк, политически анализатор и учител по българска и международна история. 
Днес от ГЕРБ оповестиха името на претендента си за министър председател – българският еврокомисар Мария Габриел. Очаквате ли ГЕРБ да успее да сформира четвърто държавно управление, което в случай че се случи, ще бъде безспорен връх за България?
Хипотетично съществува такава опция. Номинацията на Мария Габриел е знак, че ГЕРБ се пробват да показват по-европейска фигура, която не е обвързана с другите кавги и противодействия във вътрешната политика на България.

Дали това ще стане не е несъмнено. Макар и тя, като еврокомисар, да има някаква експертност, мъчно може да се каже, че е една от най-ярките фигури на ГЕРБ и е въобще ярка фигура в европейската политика. Общо взето на нея изцяло ѝ липсва каквато и да е политическа тежест.

Ако задачата е било да се избегне фигура, която е доста политизирана, тази цел е реализирана. Но въпреки това, в случай че се търси фигура, която да може да преведе България през другите рецесии и да прояви някаква съгласуваност и въобще да е способна да реализира и да построява някаква комплексност, за момента няма сведения Мария Габриел да има някакви такива качества.
След огромните митинги преди няколко години, не помни ли към този момент българското общество за унищожаване на статуквото? Готови ли са българите да одобряват ръководство на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ?
Не мисля, че ръководство на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ ще бъде признато добре. Позабравени са някои неща, само че по-скоро хората са склонни на взаимни отстъпки за това въпреки всичко да има някакво постоянно държавно управление. Ако това постоянно държавно управление е в настройка ГЕРБ, Движение за права и свободи плюс Има Такъв Народ или Българска социалистическа партия, като несъмнено комбинацията с Има Такъв Народ е по-възможна при една възможна игра с кворума, това сигурно ще провокира още веднъж публичното възмущение. В последна сметка митингите преди години започнаха точно с концепцията да се осветли обединението сред ГЕРБ и Движение за права и свободи. Едно такова евентуално бъдещо ръководство безусловно ще я официализира. Не мисля, че това ще бъде признато добре и най-вероятно ще стане мотив за нови митинги.
Кое е по-малкото зло – да сложим под въпрос европейското развиване на България и да идем на нови избори, или още веднъж да изберем държавно управление, върху което обаче тегнат тежки подозрения за огромна корупция?
Има най-малко на 70-80% потвърдени данни за осъществени нередности, и то някои в изключително огромни размери. Едно такова ръководство мъчно може да подсигурява развиването на България, тъй като обезсмисля цялата концепция за България в Европа, за европейския път на България, за евроатлантизъм и впрочем. Просто лишава всички тези думи от смисъл. Тяхната цел не е да бъдат изпразнени от голяма важност термини, а едно мощно корумпирано ръководство прави тъкмо това – изпразва ги от голяма важност.

От друга страна, обстановката е доста необикновена, поради пет следващи парламентарни избори, неспособност да се сформира държавно управление и задълбочаването на политическата рецесия. Виждаме, че държанието служебните кабинети на президента, и на самия Радев, който се изявява като негов началник, въпреки и това да не е част от пълномощията му, опонират на европейските позиции. Особено по избрани въпроси, свързани с Украйна, с европейската защита или с енергийната самостоятелност. Те показват подозрение къде тъкмо седи България. Но метод, по който по едно и също време да получим постоянно държавно управление и да подсигуряваме европейският път на страната ни и да избегнем по-сериозни корупционни кавги за момента наподобява тотално миниран.

Единственият вид, който се обсъждаше беше ГЕРБ-СДС с ПП-ДБ. Но за момента, имайки поради по какъв начин се развиха договарянията, и на какво равнище е разговора сред първите две политически сили, нещата въобще не наподобяват обещаващи. Стана ясно, че Правната комисия ще стартира първото си съвещание с ръководител Радомир Чолаков. Това тотално изключва „ джентълменското съглашение “ и лишава от какъвто и да е смисъл по-нататъчни договаряния, тъй като поетите задължения просто не се съблюдават от страна на ГЕРБ. Поне досега такова нещо не виждаме. Пише се обща стратегия, но за какво на Еxcel, договаря се някаква ротация, която след това не се случва. няма какво да се залъгваме, вероятностите не са положителни.

За мен по-вероятно е да идем на нови избори, тъй като номинацията на Мария Габриел сигурно не сподели ясна воля за сформиране на кабинет и излизане от рецесията. По-скоро наподобява на отблъскване на номера – ето ви едно по-симпатично европейско лице, само че ние не чакаме да го изберете. Това съгласно мен е посланието, което на едно интуитивно равнище получават жителите и останалите политически сили с които ГЕРБ хипотетично водят договаряния.
Очевидно съветската експанзия в Украйна предизвика интензивни политически процесии и в Европейски Съюз. Показателна за това беше и речта на немския канцлер Олаф Шолц пред Екологичен потенциал, в която той подчертава, че Европейски Съюз се нуждае от смяна. Как България може да се приготви пълноценно за тези процеси?
Като спре да стои до оградата и вземе ясно страна. За момента в България силите са обединени в два ясни лагера, които са за Украйна и срещу Украйна, което си е де факто за Русия. Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и президентът Радев, демонстрират ясно користолюбие към съветската страна. ГЕРБ-СДС, ПП–ДБ, в това число и Движение за права и свободи, които въпреки всичко се водят демократична партия са склонни да поддържат Украйна. И тук идва въпросът ние геополитически по какъв начин ще се нареждаме и дали ще изберем да сме с цяла Европа против съветската експанзия, което е обвързвано с работа за повече енергийна самостоятелност, за по-сериозна защита, за битка с дезинформацията и с съветското икономическо въздействие.

За момента България седи на оградата и отсрочва взимането на решения, което е проблем, тъй като в някой миг някой ще вземе решението вместо нас. Когато ние отхвърляме да поемем отговорност за личната си орис и отхвърляме да изберем веднъж, който да следваме, а се опитваме по балкански да хитруваме и с едните и с другите, исторически е потвърдено, че това не води до положителни резултати, а в противен случай, основава много съществени проблеми.
Трябва ли възможното ново държавно управление да се бори освен за парите, които страната ни ще получи от Европа, само че и за отстояване на правото на несъгласие в Европейски Съюз, посредством което страната ни има значима роля във вземането на решения? Тоест би трябвало ли да има по-активна роля в тази посока – в заемането на ясни позиции, а освен да се стремим към приемане на заплащания?
Огромен проблем е това, че през последните години в резултат на ръководството на ГЕРБ се сътвори подправеното чувство, че да си в Европа значи да усвояваш евросредства. Това е най-ниското, най-плиткото равнище на присъединяване в какъвто и да е европейски план. Да си част от Европа значи интензивно да се интересуваш от бъдещето, да си дейна страна в решаването на европейските проблеми и във формулирането на европейските политики, а не просто да си въздържан адресат на пари, които надали не да купуват мълчанието и послушанието ти. Това проваля цялата европейска концепция.

Големият проблем е, че едно държавно управление на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ просто ще продължи тази порочна политика на асимилиране на евросредства – получаваме едни пари, усмихваме се и се прегръщаме по фотоси. Но в случай че продължим да следваме тази линия ще останем единствено номинално част от Европа, само че в никакъв случай няма да сме там в цялостния и същинския смисъл.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР