Емил Кабаиванов е български политик, кмет на община Карлово. Завършил

...
Емил Кабаиванов е български политик, кмет на община Карлово. Завършил
Коментари Харесай

Оздравен СДС може да стане център на силно дясно

Емил Кабаиванов е български политик, кмет на община Карлово. Завършил е ВМИ - Пловдив, има магистратура по стопанска система в Югозападния университет „ Неофит Рилски “ в Благоевград. Завършил е здравен мениджмънт във  Висшия медицински институт - София.

Работил е като ортопед-травматолог в МБАЛ „ Д-р Киро Попов “, Карлово.

От 1999 до 2003 година е Председател на общински съвет - Карлово, а от 2003 до 2007 година е кмет на Община Карлово. През 2011 година печели втори мандат като кмет на града. Член е на Съюз на демократичните сили от 1992 г.  Председател на СДС  от 15 юли 2012 до 6 юли 2013 година В момента е зам.-председател на партията.

- Свидетели на прелом ли бяхме на съвещанието на Народно събрание на Съюз на демократичните сили на 17 март? Не можеха ли да се избегнат грозните подиуми?

-Не, не беше прелом. Умишлено беше издирван вид да се провали съвещанието на Националния съвет и то, за жалост, от ръководителя господин Лукарски. Защо настоявам това? Няколко дни преди Националния съвет бяха изключени шест регионални организации и беше заменен ръководителят на регионалната организация в Сливен. Голямо беше учудването ни, когато видяхме охранители на съвещанието на Народно събрание.  Аз ги повиках, аз давам отговор за това!, разгласи Лукарски.  

Казах на ръководителя, че не е обикновено да бъдат изключвани организации и  ще слага въпроса на гласоподаване въпроса в Националния съвет. Г-н Лукарски изрично отхвърли да даде опция Народно събрание да се произнесе. След това стана провокацията с някакъв сюжет, който аз даже не съм виждал. Там има групичка, която не искам да разясня.

Г-н Лукарски се опита да приключи съвещанието на Народно събрание. Но от 82 присъстващи обаче 57 останахме и продължихме работа. Решихме, че ще проведем Национален съвет на 12 май в Пловдив и там ще се преглежда въпросът за преустановяване на пълномощията на господин Лукарски като ръководител на партията.

Ясно е на всички, че той към този момент няма политическа легитимност - правихме анкета измежду членовете на Съюз на демократичните сили и се оказа, че 74 % дават слаба оценка за работата му като ръководител. Това автоматизирано води и до това да загуби болшинството в Националния съвет. 57 от 82-ма продължихме работа, 25-ма си потеглиха с него - сами преценете кой крив, кой прав.    

А конфликтът беше издирван преднамерено за да се провали Народно събрание. Това, че се озовах там и ме има на някои фотоси, е цялостна случайност - просто минавах около тези сътрудници. Ще им простя и закачките. В персонално качество не съм срещу Лукарски. Просто се убедих, че той не може да даде посоката на партията.

- Защо господин Лукарски загуби Вашето доверие?

-За 5 години той не откри време да обиколи общинските организации на Съюз на демократичните сили в България. 90 % от седесарите не са го виждали онлайн. Да си спомняте в последните няколко години сериозна политическа теза, образувана и аргументирана от ръководителя на Съюз на демократичните сили? Не си припомням за такава. Г-н Лукарски дружно с основния секретар изостави партията, с цел да стане министър. Кой управлява партията, до момента в който ръководителят и основният секретар заемат постове - единият на министър, другият на шеф на министерския кабинет?! Това е тотално дезертьорство от политически задължения. Хареса им да са в министерството, а партията остава на назад във времето.

Другият огромен срам е, че при започване на предизборната акция през 2017 година Лукарски отиде на сафари. Докога да поносим? Търпели сме, с цел да няма кавги. И в този момент внезапно, когато господин Лукарски видя, че е изгубил доверието на партията, се опита да вкара един фиктивен спор - къде да бъдем, ние либерали, или консерватори сме. Няма подобен спор в Съюз на демократичните сили. Съюзът на демократичните сили от основаването си до през днешния ден е партия, построена на полезностите на европейската християнска цивилизация. Член е на Европейската национална партия. И това, което сме добавили в новия правилник и стратегия  - че одобряваме и традициите на българското Възраждане. За какъв демократизъм става дума? Г-н Лукарски се опита да вкара фиктивен спор единствено и единствено да има мотив да каже: ето за какво тия хора са срещу мен. А ние сме срещу него, тъй като де факто нямаме ръководител. Против него сме, тъй като желаеме ръководител на Съюз на демократичните сили, който да може пред медии и пред хора да развива политически тези, да ги аргументира, да печели доверието на хората. Искаме ръководителят на Съюз на демократичните сили да обикаля България, да се среща с хората, а не да стои в София или да е на лов.

Хората не желаят повече той да бъде лице на Съюз на демократичните сили, тъй като се срамим от неговите дейности. Това е истината.

А преди да определим с кого ще бъдем сътрудници - първо би трябвало да си сложим ред в личната партия. Ние сме преговорен екип от 5 души, само че казахме, че няма да беседваме с никой политически индивид отвън Съюз на демократичните сили, до момента в който не си решим проблемите вътре в партията. Мислите ли, че в това положение и с господин Лукарски отпред ще бъдем мечтан сътрудник от който и да е? Няма да сме. Затова желаеме той да си подаде оставката. Ако не го направи, за жалост ще минем до най-нежелания вид - да му прекратим пълномощията.

- Да чакаме ли на 12 май в Пловдив батални подиуми?

-От страна на 57-те сътрудници, които останаха, няма такива планове. И в този момент не бяхме повода за напрежението, търсеше се просто борба, с цел да се провали Народно събрание. Всяка партия си има правила, ние действаме по разпоредбите. Когато има спор, има един орган, който го взема решение - Националния съвет. Възрожденците са го споделили - взема решение се посредством вишегласие, през днешния ден споделяме - посредством болшинство. На 17 април болшинството беше 57 на 25, 2 към 1.

На 12 май ще изберем краткотраен ръководител, ще насрочим национална конференция. Така  в границите на 3 месеца да имаме ръководител, да изберем  заслужен човек, с цел да имаме естествена работа в Съюз на демократичните сили. Тогава ще предложим на Националния съвет да реши с кого, на какви правила ще си партнираме. Не е в този момент времето.

Сигурните избори са европейските през май и локални през октомври следващата година. Идеята за предварителни парламентарни, в случай че употребявам диалект, се търкаля по улицата и чака някой да я осъществя. Още обаче не се е намерил този никой. Вероятни са или есента, или дружно с европейските. Достатъчно напрежение има в обществото, задоволително гафове има в ръководещата коалиция - и сред сътрудниците и вътре в сътрудниците. Така че, както и при нас в Съюз на демократичните сили, напрежението се напомпва и в един миг намира метод да се прояви. Твърде е допустимо и огромната партия  в болшинството ГЕРБ в лицето на премиера Борисов да реши, че желае предварителни избори, тъй като може да реализира по-добър резултат и да ръководи без сътрудници.

При всички случаи обаче парламентарните избори ще са преди края на мандата през 2021 година Кога - ще забележим.    

Но за парламентарните, в случай че сме в добра форма, ще бъдем и мечтан сътрудник, и ще имаме късмет да се представим почтено. Ако не сме в добра форма, със изгубената легитимност на Лукарски като ръководител няма по какъв начин да продължим напред.

- Какъв е профилът на новия водач, който ще възроди Съюз на демократичните сили?

-:Първо, да бъде човек, който няма никакви зависимости, правилен. Да е направил кариера независимо или в екип, да е потвърдил, че може да управлява екип, а оттова и партия. Нужен ни е водач с ясно виждане за българската политическа  система, който да има виждане и да убеди партията по какъв начин би трябвало да се развиваме в идващите най-малко 10 години.  Да може да формулира и аргументира политически тези. Да не помни стоенето в София, да обикаля страната. Да не се главозамайва от властта, да се движи свободно по улиците, без защита.  

- Вие самият сте дълготраен седесар и се вписвате в този профил?  

-Не, не, до момента в който съм кмет на Карлово, имам задоволително задължения - и към карловци, и към 60 000 души в общината. Няма да ги подведа. Няма да кажа име, ще излезе, когато му пристигна времето. Има такива хора - и то вътре в Съюз на демократичните сили, не екзотични оферти извън. Ако приказваме действително, и Лукарски беше известна екзотика - по-млад, неизхабен. Оказа се, че единствено младостта не е задоволителна. Нужен е човек с качества да бъде политически водач.

- Кои са разумните единомишленици и съперници на Съюз на демократичните сили?

-Опоненти на Съюз на демократичните сили са Българска социалистическа партия и всички партии от лявата палитра, крайните националисти, Движение за права и свободи. Всички обединения в център-дясно са вероятни сътрудници, несъмнено, след диалози. И не в този момент. В момента не сме в положение да беседваме.

Към ГЕРБ ще имаме отношението, което една съпротива има към ръководещите. Това също е нещо, което господин Лукарски не направи, макар че където и да съм обикалял България, седесарите споделят: желаеме ясни позиции по отношение на ръководството. Седесарите са настроени твърдо и изрично опозиционно към това ръководство.    

- А допустимо ли е след възстановителен интервал Съюз на демократичните сили да стане съединителен център за едно бъдещо мощно дясно?

-Възможно е. Давам на този възстановителен интервал няколко месеца, не повече. Просто нямаме време. Дори с множеството от 25-имата сътрудници, които излязоха с Лукарски, ще беседваме. Нямаме какво да разделяме. Те сега се тормозят, че в случай че се смени ръководителят, в Съюз на демократичните сили ще тръгне борба. Не, просто има политическа логичност - загубиш ли доверието на съпартийците си, нямаш работа като ръководител. На какъвто и правилник да се позоваваш!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР