Емил БрандийскиОт 7 дни и Топлофикация София е готова с

...
Емил БрандийскиОт 7 дни и Топлофикация София е готова с
Коментари Харесай

Брутална каша със сметките за топло*

Емил Брандийски
От 7 дни и " Топлофикация София " е подготвена с изравнителните сметки за отчетния интервал 2022-2023г. От финансова позиция сметките са неуместни, защото са формирани при исторически най-високата все още цена от 150.267лв. за 1 MWh. Колкото по-абсурдна е цената, толкоз по-заблуждаващи са дейностите на столичното парно и топлинните счетоводители, с цел да прикрият този факт. Както през предходния регистриран сезон, по този начин и през този ще има ощетени от каламбура от Данък добавена стойност ставката, с която ще бъдат начислявани сумите от равнене на сметките.> Какви са особените черти на процеса?  > Късната доставка на изравнителните фактури. Според наредбата за топлоснабдяването топлинните счетоводители са длъжни в период до 15 юли да изготвят и доставят на потребителите изравнителните фактури на книжен притежател до пощенските кутии, процедура разказана съответно в Чл. 70(7) от Наредба № Е-РД-04-1 от 12 март 2020 година за топлоснабдяването. Да, обаче те не го вършат. В последните години тези сдружения се самозабравят и при тях се демонстрират чертите, присъщи за монополните сдружения.
Говорейки от първо лице, моята изравнителна фактура получих едвам на 17 август 2023г. и то след подаването на тъжба в Министерството на енергетиката. При опитите ми за връзка с топлинния ми счетоводител в лицето на " Бруната " ООД (в случая), ми бе декларирано, че мога да получа изравнителната си фактура или в офиса на сдружението против възнаграждение, или след регистрация в уеб страницата им, като естествено ще би трябвало наложително да се откажа от фактурата на книжен притежател. Ами, в случай че не желая да изгубя това си право? Ако избран консуматор е в неспособност да има компютър, интернет, да прави регистрации и да зависи от своеволията на съответната компания за дялово систематизиране (ФДР)?
В резюме на целия този развой се оказва, че потребителите чакат над 4 месеца и половина с цел да получат изравнителните си фактури. Съответно те разполагат с по-малко от две седмици, с цел да заявят своите искания за промяна пред съответната компания за дялово систематизиране, защото крайния период за възражения по изравнителните фактури е 31 август. В допълнение компаниите за дялово систематизиране се усещат ненаказуеми, в случай че не извършват задължението си за снабдяване в период изравнителните фактури.> Съдържанието на самите фактури > За втора поредна година в тях се вижда все по-нарастващо ощетяване на потребителите. Както към този момент писах по въпроса, заради неприятно формирани прогнози се оказва, че потребителите заплащат по-голямо количество топлоенергия, в сравнение с им е продала самата " Топлофикация София ". Тази година за първи път в изравнителните сметки на самия топлинен счетоводител липсва крайната сума от изравняването на топлоенергиите с Данък добавена стойност. Количествата топлоенергия по всички съставни елементи, а имено - топла вода, сградна апаратура, отоплението по уреди и отоплението по мощ са  остойностени без налог добавена стойност (ДДС). 
Не е ясно за какво го вършат топлинните счетоводители, защото единственият проблематичен съставен елемент по отношение на ДДС-то е топлата вода, или по-скоро разпределението на топлата вода за месеците май и юни 2022г., когато ДДС-то е било 20%. От друга страна във фактурите разпределението на общото количество потребена топла вода е разпределено по интервалите след равнене, което отстрани пречката да бъде остойностено със съответното Данък добавена стойност. Така показана (без ДДС), " самостоятелната информация за употребена топлинна сила " не носи никаква действителна информация за битовите консуматори, защото те заплащат изравнителните си фактури си с Данък добавена стойност. По този метод потребителите виждат по-ниски стойности на своите сметки, в случай че би трябвало да доплащат, само че остават неприятно сюрпризирани, когато отидат и платят своите изравнителни сметки. Това ненапълно показване на информацията по изравнителните информации на процедура обезсмисля всеки опит на потребителите да схванат какъв брой тъкмо и защо заплащат, в случай че несъмнено нямат съответните нормативни знания и математически качества. Явно топлинните счетоводители > се пробват да скрият нещо! > Заради влизането в действие на 20% Данък добавена стойност след 1 юли се оказва, че прецакани са потребителите, които имат да доплащат суми след изравняването от топлинния счетоводител. Смея да настоявам, че при тях има към този момент три разнообразни цени на заплащане, вместо формалните две. И тъй като постоянно оставям числата да приказват, ето и съответен образец.> В Таблица 1 е разказана фактура от " Топлофикация София " на съответен консуматор, който има да доплаща топлоенергия след изравняването. Крайната сума е без Данък добавена стойност на стойност 2532.50 лева В нея преднамерено не съм сложил табличката от фактурата, описваща цената на ДДС-то, тъй като тя би трябвало да бъде прегледана настрана, с цел да бъде разбрана. И най-важното е по какъв начин " Топлофикация София " образува крайната сметка за отчетния интервал. В първата таблица разпределението е показано по типове (отопление и топла вода) и интервали (май и юни 2022г. и интервала юли 2022-април 2023г.)> В Таблица 2 е показано какво е платил потребителят, самото равнене и това, какво би трябвало да доплати. Ако потребителят не разбере Таблица 2, няма по какъв начин да си изясни стойностите на ДДС-то, което му начисляват и което е показано по метод, по който се прикрива точно начисляваното в ущърб на потребителя Данък добавена стойност. 
Данните от Таблица 2 дават отговор на данните от топлофикация, с разликата, че за изясненост са показани сумите с включено съответното Данък добавена стойност. В формалната таблица на " Топлофикация София " суми с Данък добавена стойност няма, няма и да видите. Целта е фактурите да бъдат оптимално неразбираеми, заради непълнотата си.
От Таблица 2 ясно се вижда, че имаме три цени на заплащане за интервала 2022-2023г., вместо формалните две. Те са:
- Топлоенергия на цена 98.48лв. за 1 MWh с Данък добавена стойност от 20%, или 118.176лв. за 1 MWh.
- Топлоенергия на цена 137.86лв. за 1 MWh с Данък добавена стойност от 9% или 150.267лв. за 1 MWh.
- Топлоенергия на цена 137.86лв. за 1 MWh с Данък добавена стойност от 20% или 165.432 лева за 1 MWh.
Ето, че имаме три цени за отчетния интервал 2022г.-2023г. Някъде да сте чули някой от гастролиращите " специалисти " по телевизионните студия да я загатва? Третата цена е задоволително добре скрита в таблицата на показване на крайната стойност на фактурата от столичното парно. Може би точно появяването на третата цена е подтикнала топлинните счетоводители да не посмеят да ни показват изравнителните ни сметки с Данък добавена стойност. Ако го бяха създали, то грозната истина щеше да лъсне още преди повече от месец. Вместо това те безропотно изчакаха " Топлофикация София " да разгласи фактурите, преди самите те да изпратят изравнителните сметки на книжен притежател.
Остава да представим крайната стойност на фактурата за отчетния интервал в Таблица 3 и Таблица 4.
В Таблица 3 е показана общата стойност на задължението на съответния консуматор съгласно, забележете - данъчните основи.
Да погледнем обаче Таблица 4, която съставлява детайлна разбивка на Таблица 3, като стойностите са заимствани от Таблица 2. Очевидно е, че общата сума на потребителя е 2830.21 лева Тя съставлява общ брой от сумите, които са платени през годината и тези, които остават да бъдат платени. Тук ясно се откроява скритата трета цена, като е показана като част от данъчната основа с 20%.
Крайното обвързване на потребителят съгласно Таблица 4 е разликата сред дължимата сума (2830.19лв.) и платените суми през годината (2068.99+79.03= 2148.03), или оставаща сума за заплащане от 682.16лв. с Данък добавена стойност.> С какъв брой е прецакан съответния консуматор? > От таблица 4 се вижда, че потребителят има да заплати 504.91 лева с Данък добавена стойност от 20%(605.89лв.), вместо 504.91лв. с Данък добавена стойност от 9%(550.35лв.). Тоест самото прецакване е на стойност 55.54 лева. 
За потребителите, на които имат да се възвръщат суми, те се възвръщат със съответстващото за интервала Данък добавена стойност.
За втора поредна година е основан каламбур в изравнителните сметки на Топлофикация София. За втора година Топлофикация София показва данните във фактурите непълни, което ги прави неразбираеми за елементарните консуматори. >
*Заглавието е на редакцията> Икономически живот,
със съкращения
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР