Емил Абазов е регионален мениджър на туристическа агенция Премио травел.

...
Емил Абазов е регионален мениджър на туристическа агенция Премио травел.
Коментари Харесай

Идеално време за пътуване – цените са ниски, курортите празн...

Емил Абазов е районен управител на туристическа организация " Премио травел ". Говорител и член на Управителния съвет на Обединение " Бъдеще за туризма ".

– Г-н Абазов, след толкоз локдауни по света и у нас, боязън, суматоха и проблеми около пандемията туризмът сякаш стартира да се ​ " отпушва ". Кои са модерните дестинации за това лято?

– Като цяло има сериозна смяна в потребителското търсене. В момента Дубай се обрисува като доста известна дестинация за лятото, което до момента не се е случвало. Причината евентуално се корени в това, че страната доста добре се оправи с пандемията. Освен това там няма ограничавания за вида ваксина, с които чрез документа туристите могат да влизат. Има ясни правила, които не са толкоз строги и рестриктивни, и това доста оказва помощ. Температурите през лятото са сходни с тези на Египет, само че пък Египет не може да се похвали с такива условия. А в този момент, поради проблемите с Израел, се притеснявам, че тази дестинация няма да е доста мечтана. Естествено, ползата на всеобщата част от българите е ориентиран към околните дестинации – Гърция и Турция. Добрата вест е, че стартират да се обясняват и олекотяват изискванията и методите за влизане в прилежащите ни страни, които са желани за морски туризъм.

В нашата компания към този момент се вижда още веднъж нараснал интерес към проведени екскурзии до Китай. Вече имаме събрана група, която би трябвало да отпътува през октомври. Китай постоянно е била доста забавна дестинация и в този момент още веднъж изгрява.

За някои дестинации пък има неприятни вести. Ясно е, че Индия да вземем за пример няма да е допустима за посещаване в близко бъдеще.

– Забелязва се, че цените за екскурзии в чужбина са доста изтънени. 5-дневна отмора в Дубай с включени закуски и самолетен билет потеглят от към 900 лв.. Реални ли са?

– Цените на туристическите пакети сега в действителност са доста положителни. Никой от най-засегнатия поради пандемията сектори не е на облага – нито туристическите компании, нито самолетните компании, нито хотелите. По-скоро всички желаят да рестартират бизнеса си и да си върнат клиентите. В един миг обаче ще пристигна и времето, в което би трябвало да помислим за нашето положение. Съвсем не е изключено в средносрочен проект цените да се трансформират в посока нагоре и то главно поради самолетните компании. С две думи – в този момент е идеалният миг за пътешестване. Като още един мотив в интерес на изказванието си ще кажа, че сега и най-популярните туристически дестинации няма да са пренаселени, което ще направи прекарването доста по-добро.

– Прогнозирате ли добър сезон?

– Надявам се. Определено има смяна в настройката за пътешестване. Хората се умориха от обстановката с COVID-19, по този начин живеем повече от една година, и са жадни за завършения.

– Нека да напомним на какви обезщетения могат да разчитат клиентите при положение на провалена екскурзия или отмора?

– Може да разчитат на връщане на предплатената сума в границите на 14 дни. И ние, и нашите сътрудници в чужбина към този момент сме доста гъвкави и както виждате, периодите са доста съкратени, а изискванията – гъвкави, както в никакъв случай до момента. Сигурно си спомняте, че при започване на пандемията важаха други правила и срокът за връщане на парите беше една година. Тогава логиката беше, че туристическите компании към този момент са платили на доставчиците си в чужбина и фактически нямахме ликвидност. Докато сега всички сътрудници – хотели, самолетни компании, са наясно, че обстановката е нетипична. Опитваме се да договорим доста гъвкави условия, тъй като ни е ясно, че има възможност да се случи нещо непредвидено в последния миг.

Клиентите пък всеобщо към този момент подписват застраховка ​ " Отмяна на пътуването ", която покрива и риска заболяване от COVID-19, и с това си подсигуряват връщането на цялата сума при здравословен или някакъв различен проблем. Медицинските застраховки също покриват риска " ковид ". А някои страни като Дубай и Гърция да вземем за пример са подготвени да поемат разхода по карантиниране и по престоя на инфектирани туристи.

– Това ли ви питат най-често клиентите – какво се случва, в случай че пътуването се провали?

– Да, на всички несъмнено им се пътува, само че би трябвало да са наясно с всички вероятни хипотези по време на екскурзията.

Къде да отидем през уикенда и по какъв начин да пътуваме безпроблемно в чужбина, четете в специфичното ни приложение " Лято ", което ще намерите през днешния ден в броя на вестник " Марица ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР