Емигрантските трансфери към България ще намалеят с 37% през тази

...
Емигрантските трансфери към България ще намалеят с 37% през тази
Коментари Харесай

Световната банка: Емигрантите пращат 600 млн. долара в България през 2021 г.

Емигрантските прехвърляния към България ще намалеят с 37% през тази година до общата сума от 600 млн. $ (531 млн. евро). Това излиза наяве от най-новия отчет на Световната банка за паричните прехвърляния на мигранти по света. Според изчисленията на институцията, парите, които изпращат българите зад граница у нас, ще намалеят с 355 млн. $ по отношение на миналата 2020 година, когато сумата възлизаше на 955 млн. $. Така парите от чужбина ще се равняват на едвам 0.8% от брутния вътрешен артикул на България през актуалната година.

Вчера Българската национална банка разгласява данните за емигрантски прехвърляния за първите девет месеца на актуалната година, като сумата възлиза на близо 125 млн. евро, което е спад от малко над 60% по отношение на предходната година. Традиционно данните на другите институции по света се разминават заради разлики в употребяваната методология и сложното следене на всички парични прехвърляния в световния свят, в който живеем през днешния ден.

На фона на България, данните на Световната банка демонстрират, че най-висока номинална сума от емигрантски преводи измежду разрастващите се страни от района на Европа и Централна Азия ще получи Украйна – цели 16.3 милиарда $, следвана от Русия (10.4 милиарда долара), Румъния (8 милиарда $ или 2.3% от Брутният вътрешен продукт на страната), Узбекистан (7.6 милиарда долара) и Сърбия (4.5 милиарда $ или 7.3% от Брутният вътрешен продукт на страната).

Емигрантските прехвърляния към Република Северна Македония ще доближат 435 млн. $ или 3.1% от Брутният вътрешен продукт на страната, към Гърция сумата ще бъде 651 млн. $ или 0.3% от Брутният вътрешен продукт на страната, а към Турция прехвърлянията ще доближат 680 млн. $ или 0.1% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Като дял от Брутният вътрешен продукт Таджикистан заема лидерската позиция измежду разрастващите се страни в Европа и Централна Азия с 30.1%, следвана от Киргизстан (27.8%), Косово (16.7%), Молдова (15.2%), Грузия (12.3%), Узбекистан (11.6%), Черна гора (11.4%), Албания (10.5%), Босна и Херцеговина (9.2%) и Армения (9%).

България попада два пъти в топ 5 за най-скъпи коридори за превод на парични суми в Европа, сочи отчетът на Световната банка. Преводът на пари от Турция към България върви с най-високи трансакционни разноски, а на четвърто място по най-високи разноски се подреждат преводите от Англия към България. Най-евтините преводи са от Русия към Грузия.
Колко пари изпращат на открито чужденците, живеещи у нас
Темата за българите в чужбина, които изпращат милиони левове у нас всеки месец, от дълго време живее личен живот. Но освен българите търс...

Общата сума на всички емигрантски прехвърляния по света ще доближи 751.2 милиарда $ през 2021 година, сочат изчисленията на Световната банка. Сумата нараства с към 45 милиарда $ по отношение на миналата 2020 година.

Страните с ниски и междинни приходи ще получат 589.4 милиарда $ под формата на емигрантски прехвърляния.

Най-голямата сума през 2021 година ще отиде обичайно в Индия и Китай, преводи от надлежно 87 милиарда $ и 53 милиарда $. Мексико добавя челната тройка с парични преводи за 52.7 милиарда $.

Държава като Германия ще получи емигрантски прехвърляния за 19.6 милиарда $ през тази година или 0.6% от Брутният вътрешен продукт на страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР