Емигрантските пари остават едни от най-големите чужди инвестиции в икономиката

...
Емигрантските пари остават едни от най-големите чужди инвестиции в икономиката
Коментари Харесай

Българите в чужбина пращали у дома над 4 млн. евро на ден през 2023 г.

Емигрантските пари остават едни от най-големите „ непознати " вложения в стопанската система ни
През 2023 година българите, работещи в чужбина, са изпратили на свои близки у нас общо 1,32 милиарда евро. Това е рекордна сума след сериозния спад на емигрантските пари по време на COVID-пандемията, когато доста бизнеси бяха наложително затворени, предава Нова тв.

В съпоставяне с 2022 година парите, които са влезнали в страната от българските емигранти, са нарастнали с 25%. Паричните потоци през миналата година даже надвишават по размер тези отпреди пандемията - през предкризисната 2019 година бяха регистрирани към 1,2 милиарда евро.

Цитираните данни са на база на формалната статистика на Българска народна банка за преведени прехвърляния по банка, посредством финтек компания или посредством компания за парични преводи до 10 минути.

„ Има и към 25%, които влизат в страната в брой и не се включват в статистиката. Това са пари, излъчени на ръка от познати на работещите в чужбина българи ", изясни пред БНР Илиян Насков, изпълнителен шеф на финансова компания за парични преводи.

Така емигрантските пари остават едни от най-големите „ непознати " вложения в българската стопанска система. На ден влизат по 4,170 млн. евро помощи от емигранти, уточни Насков.

По данни на Българска народна банка най-вече парични прехвърляния идват от Германия - от там сънародниците ни са изпратили към 230 млн. евро през предходната година. Следват Съединени американски щати с 209 млн., Испания – 114 млн., Англия – 109 млн. и Гърция – 71 млн. евро.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР