Емблематичният стоманен жп мост между Скутаре и Маноле вече е

...
Емблематичният стоманен жп мост между Скутаре и Маноле вече е
Коментари Харесай

Обновен е емблематичният стоманен жп мост между Скутаре и Маноле

Емблематичният железен жп мост сред Скутаре и Маноле към този момент е напълно освежен. Историческият железопътен мост в междугарието е издигнат преди 110 години и премоства река Стряма. За своето време, неговото създаване е било предизвикателство за строителите.

Днес стоманената му структура е усилена, а знаковият му тип непокътнат. Той е ситуиран на железопътната линия Пловдив-Стара Загора-Карнобат-Бургас, която е строена на стадии в интервала 1874-1910 година Отсечката сред Пловдив и Бургас е една от най-значимите и предпочитани в националната железопътна мрежа.

На първо място в построяването на транспортната инфраструктура, и най-много железопътната, е сигурността на пътуващите. Не на последно място обаче, модернизирането на железопътния сектор Скутаре-Оризово е причина за понижаване на въздействието на нездравословни излъчвания върху околната среда, привличайки пасажери и товари от автомобилния към железопътния превоз.

Проект за рехабилитация на правата е съгласуван, тъй че да се резервира местообитанието на щъркелите.

В гара Маноле е съхранен дирек, поради прелетна птица, която от години населява селото. Районът е обичано място за посещаване на еколози и фенове на птиците. Всяка пролет идват рекорден брой щъркели. През месец май в Белозем се провежда и фестивал на белия щъркел. От предходната година в центъра на селото е открит и информативен център, в който посетителите могат да се срещнат с цялата история на прелетната птица, както и нашествието и популацията й от времето на Първата международна война до наши дни.

Обект „ Рехабилитация на железопътен сектор Скутаре-Оризово “ се съфинансира от Кохезионен фонд на Европейски Съюз, посредством Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура ” 2014-2020 година


 Публикацията е част от план BG16M1OP001-5.002-0005-C01 „ Популяризиране само че ОПТТИ посредством аудио-визуални материали, интернет страница и медийно обслужване “, съфинансиран от Европейския фонд за районно развиване на Европейския съюз посредством Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура ” 2014-2020 година

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР