Емблематичният десен бек на ЦСКА Иван Зафиров-Копата навършва днес 70

...
Емблематичният десен бек на ЦСКА Иван Зафиров-Копата навършва днес 70
Коментари Харесай

Иван Зафиров-Копата на 70! Първият модерен футболист

Емблематичният десен бек на ЦСКА Иван Зафиров-Копата навършва през днешния ден 70 години. Той е измежду десетте най-титулувани футболисти в родния хайлайф, като печели 9 трофеи с армейците. Зафиров носи аления екип в интервала 1965/66 и по-късно от 1968-а до 1981 година, като е играл единствено за още един тим – Сливен (1966-68).

Копата има 340 турнирни срещи и 4 гола за ЦСКА, което го подрежда на второ място по мачове във безконечната класация на клуба след Борис Гаганелов (350). Играе при елиминирането на двата настоящи европейски първенеца – Аякс (1973) и Нотингам (1980), напомня " Тема спорт ". Зафиров е първият по рода си десен бек у нас с необикновен нюх към офанзивата, с което на процедура е модернист в родния футбол. Той е един от първите ярки продукни на школата на ЦСКА. Вкусът му към дейностите в предни позиции е заложен още от началните му стъпки на Червено знаме, когато започва в ролята на дясно крило. Големият треньор Стоян Орманджиев го преквалифицира като бек. Зафиров се отличава с изключителна експедитивност и хъс, а прякорът му идва от великия френски плеймейкър Раймон Копа и е даден още в юношеските му години. Зафиров дълго време е капитан на армейците.

Има 38 мача в евротурнирите - 28 за КЕШ, другите са за КНК и Ксупата на УЕФА. А също по този начин и 50 мача и 1 гол за националния тим (1968-1980). Сребърен медалист от Олимпиадата в Мексико 1968, през 1974 година отпътува като титуляр за Световното в Германия, само че се контузва в последната контрола и не играе на Мондиала.

Копата е главата на “династията ” Зафирови. Неговите синове Адалберт и Мартин вършат положителни кариери, които минават през ЦСКА и Бундеслигата. Мартин стига до Хамбургер, а Адалберт до Арминия Билефелд. Най-големите триумфи на Иван Зафиров безспорно са свързани с елиминирането на Аякс и Нотингам. Първи са холандците, налагащи именития цялостен футбол – ЦСКА обаче ги отстранява през 1973 в 1/8-финал за КЕШ 0:1, в Холандия и 2:0 след продължение у нас. Тези срещи Зафиров пази великия капитан на противника Пит Кайзер.

През 1980 година Копата играе и против Нотингам в първия кръг на КЕШ – 1:0, 1:0. Тогава към този момент пее лебедовата си ария – пенсиониран е през 1981 година, малко повече от 12 месеца преди “червените ” да екзекутират и Ливърпул. Зафиров прави скромна треньорска кариера, а е бил и селекционер в ДЮШ на ЦСКА.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР