Емблематичната китара на Кърт Кобейн от видеото към знаковото парче

...
Емблематичната китара на Кърт Кобейн от видеото към знаковото парче
Коментари Харесай

Китара на Кърт Кобейн беше продадена на търг за 4,5 милиона долара

Емблематичната китара на Кърт Кобейн от видеото към знаковото парче " Smells Like Teen Spirit " (1991) на " Нирвана " беше продадена на търг на аукционна къща " Джулиънс окшънс " за 4,5 милиона $, заяви " Варайъти ".

Сумата, платена за синята електрическа китара " Фендър Мустанг 1969 ", надалеч надвиши предварителната оценка от 600 000 $, откакто в оспорваното наддаване се включиха колекционери от целия свят.

Новият собственик на знаковия инструмент е предприемачът и притежател на тима по американски футбол " Индианаполис Колтс " Джим Ирсей. 

" Развълнуван съм, че ще запазя и опазя още едно парченце от американската просвета, което промени метода, по който виждаме света ", показа Ирсей.

" Фактът, че част от приходите ще отидат за напъните ни да сложим завършек на стигмата за психологичното здраве, прави тази облага още по-специална за мен ", добави той.

Семейството на Кърт Кобейн има намерение да подари част от приходите от продажбата на акцията " Colts Kicking The Stigma ", целяща да увеличи осведомеността за психологичното здраве.

Кобейн счита тази китара за лява ръка за една от обичаните си. Фронтменът на " Нирвана " споделя в последното си изявление за сп. " Гитар уърлд ": " Аз съм левичар и не е доста елементарно да се намерят висококачествени китари за такива като мен на рационална цена. Но от всички китари в целия свят " Фендър Мустанг " е обичаната ми. Притежавал съм единствено две от тях ".



Китарата е употребена и в студиото по време на записите на албумите " Nevermind " и " In Utero ", както и по време на многочислени осъществявания онлайн. 

Светлосин седан " Додж Дарт 170 " с 4 порти от 1965 година - единственият прочут автомобил, ръководен от Кърт Кобейн, смени притежателя си против сумата от 375 000 $.

На търга бяха продадени и няколко рисунки на музиканта, умрял през 1994 година Сред тях е портрет на Майкъл Джексън, за който бяха платени 87 500 $, добавя Българска телеграфна агенция.  

На аукциона на " Джулиънс окшънс ", състоял се в " Хард Рок Кафе " в Ню Йорк и онлайн, бяха препоръчани такъми и на други звезди. Нови притежатели откриха хармоника и кръгли очила на Джон Ленън, билет с подписи на всички членове на " Бийтълс ", фотоси от персоналния им списък, очила, бижута, кожено яке и револвер " Смит енд Уесън " на Елвис Пресли, китари на Джими Хендрикс, Пол Саймън, Дейвид Гилмор, " Зи Зи Топ ", " Кросби, Стилс енд Наш " с подписи на някогашните им притежатели, рокли на Ейми Уайнхаус, компактдискове, плочи и доста други.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР