Емблематична сграда – паметник на културата – Минната дирекция в

...
Емблематична сграда – паметник на културата – Минната дирекция в
Коментари Харесай

Драма: Съдия изпълнител продава култова сграда в Перник

Емблематична постройка – монумент на културата – Минната дирекция в Перник – е оповестена за обмен от Национална организация по приходите, гръмнаха районните медии. 

Национална агенция за приходите е оповестила търг за един от знаците на града, като началната сума е 7 151 043 лева.минна-

В момента постройката се води благосъстоятелност на банкрутирало сдружение, което дължи пари на страната.

И страната желае да продаде постройката на Минна дирекция, с цел да си вземе парите назад.

Сградата на Минна дирекция в гр. Перник е издигната през 1932 година, по план на архитектите Коста Николов и Илия Попов. Външното оформление на зданието е в неоклсически жанр, а вътре се следи въздействие от ранна готика. Сградата се намира в центъра на града и е в непосредствена непосредственост до черквата „ Св. Иван Рилски “ и постройката на общината и е една от емблемите на град Перник.



" Това, което виждам, е обществено оповестена обмен с доста къс период от Национална организация по доходи, посредством обществен реализатор и адвокатска адвокатска фирма за сумата от малко над 7 милиона лв.. Понеже сдружението, което стопанисва постройката на Минна дирекция е банкрутирало, страната би трябвало като виновен собственик да си събере задълженията. По-тревожното за мен, като кмет на Перник и перничанин е в чии ръце отива постройката и кой я стопанисва в този момент ", споделя кметът на Перник Станислав Владимиров пред “За Перник ”.



“Сградата на Минна дирекция в Перник е една от най-красивите и скъпи здания на Балканския полуостров.

Това е най-хубавата постройка в Перник, а и освен. Тя е сърцето на Перник!

Построена през 1932 година от ръцете на миньорите на Перник. Огромно културно завещание, което с болежка всички виждахме, че не се стопанисва както желаеме. Големият грях на Перник е че даде тази невероятна постройка в частни ръце. Приватизираха я дружно с мината. Това перничани не могат да си го простят. ”, изяснява кметът на миньорския град.



Той се ангажира да постави всички старания да върне паметната постройка на перничани.

“Търсим незабавни разновидности. Единият е страната да я придобие. Да се откри механизъм. Ще се опитам да приказвам с президента и министри. Вторият вид е Община Перник да закупи постройката. Това може да стане посредством заем, тъй като ние нямаме нужните средства през днешния ден. Но желая да уверя хората на Перник, че ще се боря да върна тази постройка на перничани ”, дава обещание Станислав Владимиров.

“Ще я реставрираме. Ще върнем величието й. Може да се трансформира в постройка на кметството на Перник. Да се вършат събития в нея. Може да поеме музейни сбирки. Тя е прелестна постройка. Тя би трябвало да бъде върната на хората ”, сигурен е кметът.

Снимки: “За Перник ”
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР