еMAG инвестира 65 млн. евро в новия си склад край

...
еMAG инвестира 65 млн. евро в новия си склад край
Коментари Харесай

Петъкът на eMAG

еMAG влага 65 млн. евро в новия си склад край Букурещ

© Капитал
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Продажби за 100 млн. евро, съвсем 1.3 млн. продадени артикули, от които 52 000 тв приемника, 20 000 преносимия компютър, килограми злато, десетки коли, стотици хиляди дребни електроуреди. Подобен пъстър оборот е идеал даже в годишно измерение за приблизително огромни търговци в България. Но румънският онлайн ритейлър eMAG съумя да го реализира за един ден - в така наречения Черен петък на 16 ноември, който се организира седмица преди този по света, а и в България. Немалко консуматори считат е-търговията за обикновен бизнес - съгласно тях компанията придвижва стоката от точка А до клиента при минимални разноски. Но зад нея стоят сложни системи, които изключително при мащаб като този на eMAG изискват големи вложения в IT системи, експерти, логистика и складови площи.

Ден месец храни

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. eMAG е измежду фирмите, които постановат Черния петък като еднодневен формат на понижения в Румъния, а след това спомагат за популяризирането му и в България, където от ден на ден търговци организират такива акции. От първата си версия на домашния си пазар през 2011 година продажбите непрекъснато порастват, с цел да доближат 460 млн. леи предишния петък (98.6 млн. евро), над 28% повече от предходната година. Според представители на компанията приходите в Черния петък се равняват на месечния оборот на компанията. От 3 млн. предлагани артикули, 1.28 млн. артикули бяха продадени (виж графиката).

От компанията настояват, че макар положителните доходи облагата за нея е незначителна, а за по-ниските предложения способстват положителните връзки с доставчиците на eMAG. " Имаме положително партньорство с тях и всяка година ги привличаме за тази акция с един аргумент - не желаеме да смъкваме цената на вашите артикули, акцията е еднодневна, не прибираме никаква облага за нас, а прехвърляме цялото понижение на потребителя ", споделя пред " Капитал " Тудор Манеа, вицепрезидент на групата. Според него еMAG се приготвя за този ден и като цяло за по-активна търговия в идващите години от много време с целенасочени вложения в разнообразни сфери.

Според Юлиан Станчу съществена цел на онлайн търговеца е и по-лесният достъп до потребителите в по-малките градове

Фотограф: Цветелина Белутова Още по тематиката
Продажбите на топ 20 търговци на техника надскочиха 1.5 милиарда лева

Всички компании, като се изключи " Техномаркет " подвигат оборота си, като междинното нарастване за предходната година е 14%
2 окт 2018
Най-големите компании за облекла и обувки: Мода за 1 милиарда лева

Целият бранш пораства с 15% за година, спортните марки имат мощно наличие
25 сеп 2018
Поръчките от eMAG могат да бъдат получени и в пощенска станция

Засега услугата се предлага единствено в 19 офиса на " Български пощи " в столицата
6 авг 2018 Първо - склад

Общите капиталовложения през тази година за Черния петък на eMAG и сътрудниците на компанията - снабдители, куриери и други доближават общо 100 млн. евро. От тях главната част е в новия склад на компанията край Букурещ - 65 млн. евро. " Старият ни склад (изграден преди две години) е за по-малки по размер артикули, до момента в който новият е за средноголеми като тв приемници, както и огромни артикули като бяла техника, мебели и така нататък Двата дружно ще усилят продуктивността ни, защото имаме още доста път, преди да достигнем по този индикатор най-големите онлайн пазари - Съединени американски щати и Китай ", съобщи изпълнителният шеф на eMAG Юлиан Станчу (и главен акционер с 25% в компанията след южноафриканската група Naspers) пред " Капитал ".

Според компанията оборудването е най-голямото сходно в Югоизточна Европа, както и най-едрата еднократна инвестиция до момента в историята й. Компанията закупи земя с повърхност 600 000 кв.м, а при окончателното му довеждане докрай следващата година складът ще се простира на 120 000 кв.м. Станчу съобщи, че потенциалът на логистичния парк е 3 млн. артикули - тв приемници, хладилници, перални и други Благодарение на автоматизираните процеси обработката на поръчките става надалеч по-бързо, а при цялостното си натоварване складът може да обслужва 200 камиона дневно, които да покриват Румъния, България и Унгария. В него работят към 350 чиновници на eMAG.

Второ, IT-екип

И до момента в който за мнозина еMAG значи единствено уебсайт, който доставя артикули посредством куриери, това е единствено върхът на айсберга. Невидимата част е надалеч по-важна и огромна - софтуерната инфраструктура, поддържаща целия бизнес. През последните години компанията непрекъснато усилва IT екипа си и през днешния ден той надвишава 800 експерти (от общо 2000 чиновници на eMAG и 160 в България). Само за две години броят им е повишен с 300 души.

Най-трудният ден в годината за този отдел е Черният петък. Според Богдан Аксиния, вицепрезидент софтуерни платформи в еMAG, главното предизвикателство е мащабът - за един ден се вършат продажби, които нормално лишават месец. " През последните седем години научихме доста. Например след първия Черен петък през 2011 година променихме цялата IT архитектура, защото тогава не чакахме толкоз огромен интерес и някои системи не устояха. Сега обособените платформи работят независимо и без значение една от друга, тъй че, в случай че има срив, да могат да продължат да действат ", добавя мениджърът.

Сред 800-те експерти има разработчици, експерти по инфраструктура, поддръжка, разбор на данни и други Аксиния споделя, че 35% от IT специалистите са дами, което е много по-голям % от доста западни софтуерни компании. С дребни изключения, огромна част от софтуера и технологиите, които поддържат другите системи в компанията (като новия склад, например), е построен от вътрешни експерти. Екипът на Аксиния работи и върху логаритмите, които подкрепят потребителите с таргетирани предложения. За тази цел се работи все по-активно в региона на изкуствения разсъдък и машинното самообразование. Тяхно дело е и мобилното приложение, което се употребява както в Румъния, по този начин и в България и Унгария.

Разнообразие през сътрудници

Друга сфера, в която от eMAG чакат да порастват от ден на ден както в Румъния, по този начин и в България, е marketplace платформата на компанията, която дава опция на външни търговци да продават през уеб страницата. В момента тя има над 13 500 такива колегата в Румъния и над 2600 в България. Целта на eMAG е да подтиква и трансграничната търговия, като да вземем за пример 200 български магазина сега продават на румънския пазар през платформата.

" Клиентите в нашия район обичат да преглеждат, правят оценка, съпоставят цени, търсят видеа на продуктите и така нататък, с цел да вземат осведомено решение - ето за какво ние взехме решение, че се нуждаем от доста мощен marketplace модел. Така се променихме от шопинг в осведомителна дестинация ", съобщи пред " Капитал " Флорин Филоте, който е отпред на eMAG Marketplace. Според него, в случай че през 2015 година към системата са се присъединявали 25 нови търговеца всеки месец, сега броят им е 800 нови компании месечно. Очакванията на мениджъра са продажбите през marketplace да изравнят личните на eMAG до 4-5 години.

Бъдещето е онлайн

От eMAG признават, че повода Черният петък да не е в един ден в четирите пазара на компанията - Румъния, България, Унгария и Полша (в Съединени американски щати е в петъка след Деня на благодарността, т.е. 23 ноември), е желанието да се избегнат усложнения с доставки и обслужване. Според Манеа същите предложения, каквито е имало на домашния пазар на компанията, ще бъдат предлагани и в България. През предходната година eMAG регистрира продажби от 32 млн. лева за Черния петък в нашата страна. По пласирани бройки най-продаваните артикули и в Румъния, и в България са пелените, а по стойност - тв приемниците.

" Потреблението в Румъния и България е към 30-40% под това в Унгария и шест пъти по-ниско от Германия. Така че при повишаващия се стандарт хората желаят по-добри артикули ", добавя Манеа.

Около 70.5% от доставките на този Черен петък в Румъния са осъществени от пощальон, 15.5% са през личните шоуруми на компанията, а останалите 14% са през офиси на румънските пощи, от които потребителите могат да си вземат продуктите. Именно последните два модела ще бъдат налагани и на българския пазар. Първият шоурум тук би трябвало да бъде открит следващата година, като към момента тече избор на място. От август пък eMAG стартира да работи с " Български пощи ", като от 19 пощенски станции в София клиентите могат да получават колета и да заплащат с натрапен платеж.

Според изпълнителния шеф на eMAG Юлиан Станчу пощите са един от най-удобните способи за по-бърз достъп до консуматори отвън огромните градове. " Много хора в Румъния и България имат интернет, само че не употребяват е-търговия и е въпрос на време да ги образоваме в изгодите от онлайн извършването на покупки. Нашият главен съперник тук е офлайн светът. За клиентите в дребните градове магазините оферират по-малко и по-скъпи артикули. Ние би трябвало да достигнем до тези хора и да имаме верните предложения за тях. Вторият ни съперник са световните играчи, а в нашия район най-силен е AliExpress ", съобщи Станчу пред " Капитал ". Колко да е черен един петък

eMAG за първи път организира Черен петък в България през 2013 година и даже година по-късно записва фразите Черен петък и Black Friday в Патентното ведомство. Впоследствие и други търговци започнаха да ги употребяват. eMAG беше санкционирана няколко пъти от Комисията за защита на конкуренцията поради нелоялни практики и подвеждаща реклама по време на Черния петък - наказания, които апелира в съда. Много огромни и дребни български търговци от разнообразни браншове - от техника, през облекла до мебели и други, към този момент организират акции Черен петък, които постоянно не престават повече от един ден.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР