Eлектронната система за стабилност, вече се превърна в същия задължителен

...
Eлектронната система за стабилност, вече се превърна в същия задължителен
Коментари Харесай

Защо ESP-то е опасно при обилен снеговалеж?

Eлектронната система за непоклатимост, към този момент се трансформира в същия наложителен признак на автомобила като, да речем, ръчната спирачка. В множеството случаи тя в действителност оказва помощ на лидера. При избрани условия обаче системата може да ви направи неприятна услуга.

Пряката задача на ESP-то е да поддържа така наречен курсова резистентност на автомобила. Това се случва при хлъзгането на колелата по пътното платно. За реализиране на тази цел системата има способността да забавя наложително прекомерно бързо въртящото се колело или назад - да го отключва при положение, че се плъзга заради прекомерно дейно задействани спирачни механизми.

ESP-то работи и посредством функционалностите на антиблокираща спирачна система (ABS) - помагайки да не загубите надзор над автомобила при прекъсване. Освен това Електронната стабилизираща стратегия може да попречи на работата на мотора, като " принудително " понижи оборотите, тъй че колелата да не се въртят прекомерно бързо и по този начин да се предотврати приплъзването им.

И по този начин, в какви случаи ESP-то може да стане не помощник, а подбудител на катастрофи?
Например при положение на изобилен снеговалеж, когато под колелата има снежна завивка, а под нея - киша от реагенти срещу замръзване. Като цяло, когато е непредсказуемо хлъзгаво. При такива условия най-честата обстановка, в която ESP няма да ви е другар, е внезапно и ненадейно прекъсване на автомобила начело. Това се случва при гъст градски трафик, когато водачът на транспортното средство начело да вземем за пример внезапно вижда пешеходец, който просто се доближава до „ зебрата “ и взема решение да го пропусне.

При извънградско шофиране през зимата, когато пътят е заснежен, а ви се постанова да изкачите стръмен надолнище, ESP-то също не оказва помощ. В сходни обстановки колата би трябвало да се форсира, а не да се забавя. Но с включен електронен асистент, давате газ, само че ESP, усещайки, че задвижващите колела се осмеляват леко да се плъзгат, незабавно „ задушава “ мотора. И вследствие на това колата губи мощ и инерция.

Това обаче са относително редки случаи и точно поради тях в колите е очакван бутон за наложително изключване на стабилизиращата стратегия. В множеството случаи обаче, както към този момент споменахме, електронната стабилизираща стратегия е добър асистент на лидера.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР