Електронната рецепта ще бъде готова до средата на месец декември

...
Електронната рецепта ще бъде готова до средата на месец декември
Коментари Харесай

Електронната рецепта ще бъде готова до средата на месец декември

Електронната рецепта ще бъде подготвена доникъде на месец декември тази година, като към този момент е написана нейната функционална спецификация. Това беше докладвано на здравния министър Костадин Ангелов от управителния екип в Министерството на здравеопазването, зает с построяването на Националната здравно-информационна система (НЗИС), оповестиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Направената през днешния ден презентация на свършеното досега по НЗИС демонстрира, че осъществяването на поетите задължения по построяването на системата върви в написаните периоди. От ведомството настояват, че по всяко едно от направленията се работи ежеседмично и с представители на съсловните организации.

До края на годината се планува да бъде подготвена и функционалната спецификация на електронното направление, осведомиха специалистите, които работят по системата. Те приготвят и разбор на първичните медицински документи, които би трябвало да бъдат електронизирани.

Досега срокът за електронно опазване на здравето у нас непрестанно се е удължавал, а това продължи към 15 години. Бившият здравен министър Кирил Ананиев твърдеше, че до края на 2019 година системата ще проработи, само че уви, някакъв прогрес може да отбележим едвам в този момент през август 2020 година

Иначе упоритостите са огромни. До 2030 година ще бъдат създадени интегриран електронен портал и приложение за жителите, предоставящи централизирани услуги за електронно опазване на здравето, в това число здравна осведомителна система, здравен профил и мониторинг на положението, телемедицина, лекарствени наставления и административни услуги. Това е записано в Детайлизираната тактика по Приоритет 12 „ Здраве и спорт “ на Националната стратегия за развиване БЪЛГАРИЯ 2030, в частта й за Електронно опазване на здравето.

Според нея до 2030-та година всички аптеки у нас би трябвало да имат внедрена е-рецепта. В документа е записано и, че лечебните заведения за извънболнична помощ, които разрешават записване за обзор онлайн, сега са едвам 15%, само че след 10 години всички би трябвало да го вършат. До 2030 година също по този начин всички лечебни заведения би трябвало да имат достъп до здравното досие на пациента.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР