Електронната идентификация е ключов инструмент за отварянето на вратата към

...
Електронната идентификация е ключов инструмент за отварянето на вратата към
Коментари Харесай

Готвят дигитален портфейл, ще обединява лична карта, шофьорска книжка, плащания

Електронната идентификация е основен инструмент за отварянето на вратата към цифровите услуги, електронното ръководство и електронния бизнес във всички браншове. Дигиталният портфейл ще сплоти персонална карта, дипломи, шофьорска брошура и заплащания. За българския бизнес и физически лица се случи много сериозна надстройка на съществуващия портал на страната, посредством който всички услуги, които страната дава, да бъдат налични от едно място, разяснява Георги Димитров, ръководител на съвета на шефовете на " Евротръст Технолъджис ", в предаването " Бизнес старт " с водещ Христо Николов.

През изминаващата година България публично нотифицира първата българска скица за електронна идентификация, което е най-голямото достижение до момента, като системата минава одит, извършен от институции на Европейски Съюз.

 

За опцията на българските жители да имат достъп до услугите, предлагани от Европейски Съюз, би трябвало национална скица да бъде трансгранично интегрирана, сподели гостът. Той добави, че националната ни скица би трябвало да бъде обвързвана с „ възлите “ на останалите страни членки, с цел да се реализира съгласуваност и достъп до услугите и институциите на други страни.

" За българският бизнес и физически лица се случи много сериозна промяна, надстройка на съществуващия портал на страната, който се надяваме, че ще може всички услуги, който страната дава, да бъдат налични от едно място. Новата европейска правна рамка EIDAS 2.0, която ще влезе в действие идната година. Всеки жител ще разполага в ръката си с европейски цифров портфейл, посредством който да има достъп до всички услуги – частни и държавни ", изясни гостът в ефира на Bloomberg.

Вече няма спънки всички услуги, представяни от банките, да бъдат предоставяни отдалечено, като всяка банка е на друг стадий от въвеждането на всичките си услуги цифрово, сподели гостът. Новостта тази година е, че банките са почнали да дават цифрови услуги и за юридическите лица, за които се изисква повече отчетност и регулации.

„ Доста се насища пазарът откъм услуги, налични напълно онлайн. Ключовият детайл при тези услуги е електронната идентификация, защото без идентификация на крайния консуматор – физическо или юридическо лице, това няма по какъв начин да е допустимо. “

Пряко с издаването на новите персонални карти е планувано да се пусне държавната скица за електронна идентификация, като новата електронна персонална карта е записана върху чипа на документа за идентичност.

" Тази технология съществува от дълго време. Много се забави в България този развой. Държавите към този момент минават към M-government (мобилно електронно управление). ”

Предстои да се сътвори европейски цифров портфейл, който Европейски Съюз ще вкара, като жителите ще имат достъп до услуги онлайн и офлайн. Всяка държава-членка ще би трябвало да сътвори свои личен портфейл, като те ще са свързани сред държавите-членки и всяка страна ще може да припознава непознатите портфейли. Този инструмент ще бъде повсеместен, като ще дава достъп до електронна идентификация и разплащане.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР