Електролизерите ще поевтинеят сериозно още през настоящото десетилетие, подобно на

...
Електролизерите ще поевтинеят сериозно още през настоящото десетилетие, подобно на
Коментари Харесай

IRENA: Между 133 и 176 млрд. долара ежегодни инвестиции в чист водород ще ограничат глобалното затопляне до 1.5 °C


Електролизерите ще поевтинеят съществено още през актуалното десетилетие, сходно на слънчевите панели и вятърните турбини през миналото, сочи отчет на организацията

На така наречен зеления водород се гледа като на на един от ключовете за постигането на зеления преход. Особено в промишленостите, при които електрификацията би била сложна, невъзможна или доста скъпа. И въпреки към този момент да има съоръжения, които създават това гориво на бъдещето, то към момента е много скъпо. Една от аргументите е и в цената на електролизерите - инсталациите, посредством които молекулите на водата се разделят на водород и О2 посредством електрическа енергия. Това обаче напълно скоро може да се промени, което ще промени и цялостната картина, излиза наяве от отчет на Международната организация за възобновима сила (IRENA). Според него са налице данни, които подсказват, че цената на електролизерите ще стартира да спада с бързи темпове още в границите на актуалното десетилетие. Като също така поевтиняването ще бъде съизмеримо с следеното при слънчевите панели и вятърните турбини. Което също е от значително значение за крайната цена на зеления водород, защото той се счита за подобен, когато за самата електролиза се употребява електрическа енергия от възобновими, а не от стандартни източници.

„ Цената на електрическата енергия, създадена от фотоволтаични и вятърни централи понижа доста през последното десетилетие. Подобен спад се чака и при електролизерите през идващото десетилетие, с помощта на огромния брой планове за зелен водород ", пишат специалистите на IRENA в своя отчет " Перспектива за международния енергиен преход 2022 ", съобщи rechargenews.com.

Цената на слънчевите панели падна с 82% сред 2010 и 2019 година, съгласно отчета на IRENA за 2020 година Там се показва и че цената за създаване на ветроенергийни паркове на сушава в границите на същия интервал е намаляла с 39 на 100. От което следва, че поевтиняване в тези граници би следвало да се чака и при електролизерите в границите на актуалното десетилетие.

Нещо повече, съгласно IRENA това поевтиняване е от значително значение за битката с климатичните промени и задачата световното стопляне да бъде лимитирано до 1.5 °C.

" Бързият спад в цената на електролизерите е жизненоважно, в случай че светът желае да реализира това. При това състояние до 2030 година светът би трябвало да може да създава по 100 млн. тона зелен водород годишно, а до 2050 година това количество би трябвало да надвишава 400 млн. тона ", показват от IRENA. Според анализаторите постигането на посочените равнища на произвеждане на зелен водород ще изискват годишното произвеждане и въвеждане в употреба на 136 GW електролизатори още през актуалното десетилетие. Освен това 90% от които ще би трябвало да бъдат алкални електролизери, а останалите и 10 на 100 с полимерна електролитна мембрана (PEM).

Според отчет на американската капиталова банка Jefferies от ноември м.г., годишното произвеждане на електролизери в международен мащаб до 2030 година ще доближи не повече от 47 GW, а в по-ранните години ще се движи сред 30 и 40 GW. Затова, с цел да задоволят идното голямо търсене на електролизери, страните по света би трябвало да си слагат цели за развиване на потенциала на електролизерите, да поддържат веригите за доставки и да понижат капиталовите разноски за производството и построяването на тези съоръжения. Всичко това изисква даването на целево финансиране посредством грантови схеми и заеми, означават от IRENA. Също по този начин акцентират и че редом светът се нуждае от доста ускорение на автоматизираното произвеждане на електролизери и възстановяване на успеваемостта на суровините, да вземем за пример посредством потреблението на рециклирани материали.

„ Иновациите в технологията на електролизерите са от решаващо значение за интелигентната електрификация на секторите с извънредно ползване на възобновима сила, с цел да се подобрят тяхната еластичност и успеваемост, като в същото време се понижат разноските им ", написа още в отчета на IRENA.

Според него реализацията на сюжета за ограничение на световното стопляне до 1.5 градуса ще изисква сред 2021 и 2030 година годишни вложения от по 133 милиарда $ годишно в чист водород - в това число електролизатори, първични материали и инфраструктура за транспорт и предпазване на зелен и синьо водород. А през идващите две декади - сред 2031 и 2050 година, тези годишни вложения ще би трябвало да набъбнат до 176 милиарда $.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР