Електроди, имплантирани в мозъка и гръбнака помогнаха на парализирани маймуни

...
Електроди, имплантирани в мозъка и гръбнака помогнаха на парализирани маймуни
Коментари Харесай

Парализирана маймуна проходи отново с имплант в мозъка, предстоят тестове с хора

Електроди, вградени в мозъка и гръбнака помогнаха на парализирани маймуни да проходят още веднъж. Невролозите, които стоят зад проучването, оповестиха, че имплантите са възстановили функционалността в краката на приматите съвсем неотложно. Откритията са оповестени в Nature.

Гръбначният мозък на маймуната бил отчасти пресечен, тъй че крайниците на примата не получавали сигнали от мозъка. За да бъде възобновена връзката, учените сложили електроди на основни места в тялото на маймуната. Импланти били сложени и в мозъка на животното, в частта контролираща придвижването на крайниците. Бил прибавен и безжичен трансмитер (предавател) отвън черепа на примата. Електроди били сложени и в продължение на гръбначния мозък под травмата.

Компютърна стратегия декодирала мозъчните сигнали и ги предавала към електродите в гръбнака. Само в границите на няколко секунди маймуната към този момент движела крайници си. След няколко дни животното към този момент ходело на бягаща пътека.

Маймуната можеше да върви незабавно откакто възстановихме връзката с гръбначния мозък, без да се постанова физиотерапия или някакви тренировки ,

споделя Еруан Безард, един от създателите на изследването.

Откритието е необикновен пробив. Това е първият случай, в който импланти оказват помощ на примат да проходи. От години се поставят големи научни старания за създаването на технология за парализирани пациенти, само че множеството лабораторни опити се вършат с гризачи.

„ Принципите открити с опитните мишки към този момент се трансферират към приматите “,

споделя Джен Колинджър, биоинженер в Университета Питсбърг.

Резултатите са поразително положителни , само че учените настояват, че ще отнеме минимум десетилетие за фина конфигурация на технологията, с цел да може да се приложи при хора. Все отново нашите тела са значително сходни на тези на приматите и учените имат вяра, че преходът може да се реализира и по-бързо.

Вълнуваща част от опита е също и фактът, че употребяваните съставни елементи са узаконени за приложимост при хора в Швейцария. Швейцарски екип, част от изследването към този момент е почнал клинични проби с осем души, страдащи от частична парализа на краката. Само в Съединени американски щати 282 хиляди души страдат от пострадвания на гръбначния мозък.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР