Елате и дарете кръвна плазма, оттук нататък всичко зависи от

...
Елате и дарете кръвна плазма, оттук нататък всичко зависи от
Коментари Харесай

К-19 поваля най-много пловдивчани с тази кръвна група

Елате и дарете кръвна плазма, оттук насетне всичко зависи от нас самите като общество да бъдем солидарни и съпричастни. Това сподели Дани Каназирева пред камерата на Plovdiv24.bg.

"Добрата вест е, че все още 68 души са получили кръвна плазма. Даряването е с обособен вход, няма разбъркване на потоците, има един уред, чака се до Коледа да бъде дарен още един ", изясни Каназирева.

Областният шеф посети Районния център за трансфузионна хематология в Пловдив.

Темата - даряването на кръвна плазма, направеното досега в центъра, както и информация за отпусната държавна помощ за закупуване на съоръжение и консумативи, в това число и на втори уред.

"Реконвалесцентната плазма не е панацея, не може да се разчита единствено на нея. Това е едно сложно заболяване и тя е един детайл от лекуването.

Най-трудно се намират донорите от група АВ, които са единствено седем %. Следващата група е В. Най-много от боледуващите от А и 0. Не е належащо да се подарява тъкмо за избрана кръвна група за пациента, за който желаят да оказват помощ ", обясни доктор Соня Джевизова, шеф на Районния център за трансфузионна хематология в Пловдив.

Министерство на здравеопазването ще даде поисканите средства за закупуване на съоръжение и консумативи на центъра.

Д-р Соня Джевизова разясни, че поисканата сума е 250 хиляди лева Те са нужни за изцяло съоръжение – закупуване на центрофуга, кревати, всевъзможни консумативи.

В кръвния център към този момент работи апаратът за добиване на кръвна плазма, която ще се употребява за лекуване на пациенти от цялата област.

До Коледа в Кръвния център в Пловдив се чака да дойде втори уред за добиване на кръвна плазма с 40 сета. От Здравното министерство пък са подготвени да закупят и трети, в случай че това е належащо, заяви регионалният шеф Дани Каназирева.

Очаква Центърът да бъде оборудван също и с шоков фризер, който е закупен със средства на донори. В него ще бъде съхранявана извлечената плама.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР