Ела Ярмулска прави всичко по силите си, за да помогне

...
Ела Ярмулска прави всичко по силите си, за да помогне
Коментари Харесай

Полякини осигуряват транспорт за украинки и техните деца

Ела Ярмулска прави всичко по силите си, с цел да помогне на дамите и децата бежанци да намерят избавление от войната в Украйна, като дойдат благополучно в Полша. 38-годишната майка е движещата мощ зад плана „ Жени сядат зад кормилото “ (Kobiety Za Kółko), самодейност за локално пътешестване, която дава безвъзмезден превоз за бежанци от украинската граница до Полша. Както подсказва името, това е услуга за споделено пътешестване, която се реализира от дами за дами.

„ Балансираме този ангажимент заедно с персоналния си живот и работа “, споделя Ярмулска за новото си начинание. Първоначално тя си слага за цел да набира средства за бежанци в полската столица Варшава. Някакво вътрешно чувство обаче не й дава мира и тя е уверена, че има с какво още да помогне.

„ Бях длъжна да направя повече “, споделя тя. „ Погледнах към колата си и просто си помислих „ тъкмо по този начин “. Затова споделих на брачна половинка си, че отивам да пазаря - скочих в колата си и отидох до границата. "

Ярмулска споделя, че е пристигнала на граничния пункт Дорохуск в Полша към шест часа по-късно и е видяла 20-30 мъже, които оферират транспорт на бежанци. Междувременно огромна група дами и деца били застанали настрана и обезверено се надявали на превоз, само че не знаели на кого могат да се доверят.

А страховете им са изцяло действителни. Особено като се има поради, че неотдавна генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш неотдавна предизвести в Туитър: „ За трафикантите на хора войната в Украйна не е покруса. Това е опция – и дамите и децата са целите “.

„ Просто си помислих, че тук нещо не е наред “, споделя в този момент Ярмуслка. „ Вдигнах ръка и извиках „ Варшава “ на моя негоден руски/украински и демонстрирах три пръста. След секунди пристигнаха две дами и едно младо момиче в колата и ги закарах до Варшава “.

 

We talk to Ella Jarmulska, a Polish woman who has founded the Women Take the Wheel initiative to provide safe car rides for women and children fleeing the war in Ukraine as charities warn about the risks of trafficking. Listen at 10: https://t.co/TbnKD4mhJspic.twitter.com/9h1nxzMJjw
— BBC Woman's Hour (@BBCWomansHour) March 29, 2022
„ Вечерта се върнах вкъщи и ми просветна по какъв начин бих се почувствала, в случай че се озова в Украйна измежду нощ, в средата на нищото, без да знам езика, без да познавам никого и с чужденец, който ми споделя: „ Мога да предложа на теб и на детето ти безвъзмезден транспорт до където пожелаеш “, продължава тя. — Бих се ужасила ", споделя тя пред изданието " People "

Водена от мощно вътрешно възприятие, което я подтиква да дейества, Ярмулска разгласява тези свои мисли във Facebook, наред с думите " С цялото ми почитание: Мъжете отиват в кухнята; Жените сядат зад кормилото. "

 

Meet the Female-Only Carpool Keeping Ukrainian Women and Children Safe in Poland https://t.co/Z6eb9PRsjs
— philipboucher (@philipboucher) March 30, 2022
Нейната обява не остава незабелязана в обществените медии и след няколко дни „ Жени сядат зад кормилото “ стартира да се развива. Към самодейността се включват 625 членове, в това число 200 дами водачи, които постоянно пътуват до украинската граница, с цел да обезпечат безвредно прекосяване на дами и деца.

Групата се състои напълно от дами, поради терзанията на Ярмулска; тя споделя, че не би разрешила на мъж да се причисли „ даже и да е президентът на Съединените щати “. Към момента безвредно е транспортирала към 300 дами и деца от границата, като самата Ярмулска е осъществила 12 пътувания.

„ Ние поемаме грижата да се записваме на приемния пункт с нашия паспорт или персонална карта, с цел да знаят доброволците къде водим тези дами и деца “, изяснява тя за напъните им да създадат процеса допустимо най-улеснен. „ Искаме съществена информация като това да ни кажат къде желаят да отидат и дали имат къде да пренощуват.

" Освен това подсигуряваме достъп до интернет в колите, тъй че бежанците да могат да осведомят роднините си вкъщи, че са в сигурност “, споделя Ярмулска. „ Мъжете им постоянно ме молят да включа видео, с цел да се уверят, че съпругите им пътуват с жена. “

„ Ясно е, че бащите и съпрузите са в действителност обезпокоени за тях, защото би трябвало да ги оставят на границата единствено с една чанта “, споделя Ярмулска. " След това те минават сами и нормално доближават Полша късно през нощта. A това крие огромна доза риск за всички. "

" Дори откакто бягащите от войната украинки са в безопасност, от „ Жени сядат зад кормилото “ продължаваме да се грижим за тях, като подсигуряваме, че всяка от тях има безвредно място, където да отседне в в Полша ", споделя Ярмулска - даже в случай че от време на време това значи да ги приеме в личния си дом.

 

To all the volunteers out there. A small reminder. The war isn’t over. Rest. Just don’t stop.
(Pic: me at Ukraine passing donations to Siergiej) pic.twitter.com/2K5KIuI6y2
— Ella KZK (@Ella66477471) March 29, 2022
„ Достатъчно са страдали “, споделя Ярмулска. " Жената, която сега живее с мен, е пътувала седем дни с три деца, а по колата й е имало пукотевица. Всеки човек, който взимаме, има ужасна история. Но всяка история е друга. "

" Ние просто оказваме помощ както можем, не сме служители на реда или пожарникари. Не сме публична организация, само че желаеме да им осигурим оптималната сигурност - като балон, в който да се усещат сигурни в този свят. "

„ Докато пътуваме, чувствам по какъв начин си отдъхват “, споделя Ярмулска. " Стават по-разговорливи. Въпреки че не приказваме един език, ние се опитваме да поддържаме връзка по някакъв метод. "

Хората ми споделят: „ Благодаря ви, ние сме късметлии, че ви срещнахме. За нас това е шанс  да им помогнем още веднъж да се почувстват хора. "
Невъзможният избор на бежанеца - нов живот или завръщане към войната
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР