Еквадорците се явяват днес пред урните, за да изберат нов

...
Еквадорците се явяват днес пред урните, за да изберат нов
Коментари Харесай

След убийството на Фернандо Вилявисенсио по време на предизборната кампания: Еквадор избира президент

Еквадорците се явяват през днешния ден пред урните, с цел да изберат нов президент, повече от седмица откакто претендентът Фернандо Вилявисенсио беше погубен по време на предизборната акция, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА.

На предварителните избори през днешния ден за най-високия пост се борят осем претенденти. За любимец е считана Луиса Гонсалес от лагера на някогашния президент Рафаел Кореа, следвана от екоактивиста от коренното население Яку Перес и родения в Германия някогашен вицепрезидент Ото Зоненхолцнер.

Освен за президент, 13 милиона еквадорски гласоподаватели ще гласоподават и за депутати в Националното заседание, както и ще вземат участие в два референдума - за добива на петрол в националния парк Ясуни в региона на Амазонка и за добива на потребни изкопаеми в облачните гори на Чоко Андино.

Ако никой от претендентите за президент не завоюва безусловно болшинство или най-малко 40% от гласовете и 10 процентни пункта преднина пред втория в класирането, на 15 октомври ще се организира втори тур. Според последните изследвания на публичното мнение няма възможност за безапелационна победа на нито един претендент.

Опозиционният претендент Вилявисенсио беше убит на 9 август след предизборна демонстрация в столицата Кито. Правителството упрекна за убийството проведени незаконни групи. Еквадор е директна страна за трафика на кокаин и няколко незаконни синдиката се борят за надзор над контрабандните направления, напомня ДПА.

Убитият претендент беше декларирал, че ще се бори с корупцията и престъпността, в случай че завоюва президентския пост. Неговата партия " Конструйе " издигна на негово място в предизборната конкуренция проверяващия публицист Кристиан Зурита. Двамата са отразявали корупцията в държавното управление на някогашния президент Рафаел Кореа и бяха близки другари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР