Еквадор е в криза на фона на бунтовете в затворите

...
Еквадор е в криза на фона на бунтовете в затворите
Коментари Харесай

Криза в Еквадор на фона на бунтовете в затворите и нахлуването на въоръжена банда в телевизионно студио

Еквадор е в рецесия на фона на протестите в пандизите и нахлуването на въоръжена тайфа в телевизионно студио. Еквадор се сблъска с поредност от насилствени произшествия във вторник, в това число нахлуването в ефир на телевизионна станция от въоръжени лица, откакто президентът Даниел Нобоа уточни 22 банди като терористични организации и военни цели.

Полицията арестува 13 въоръжени мъже, които превзеха телевизионна станция TC по време на предаване онлайн. Междувременно, минимум седем служители на реда бяха отвлечени и имаше няколко детонации в цялата страна.

„ Все още съм в потрес “, сподели пред Асошиейтед прес Алина Манрике, началник на новините за телевизия TC, която сподели, че е опряла револвер в главата си по време на случая.

Националната полиция на Еквадор заяви в обществените медии, че нейни профилирани елементи са били ситуирани на мястото, а полицията удостовери, че са осъществени 13 ареста. Националната полиция разгласява фотоси на няколко мъже с ръце, вързани на гърба, заявявайки, че са били хванати при интервенция в студиото.

Нобоа издаде декрет във вторник, в който се показва, че страната е в положение на „ вътрешен въоръжен спор “ и афишира 22 банди за терористични организации. Указът подрежда на въоръжените сили да „ обезвреждат “ групите в сходство с интернационалното право и правата на индивида.

Първият посланик на Съединените щати за Латинска Америка изрази угриженост за обстановката.

Ръководството на Перу реши да усили контингента на чиновниците на реда в регионите, граничещи с Еквадор, след утежняването на обстановката със сигурността заради дейностите на гангстерски групи в прилежащата страна. 

Перуанският министър председател Алберто Отарола сподели, че в северните региони на страната е оповестено изключително състояние. " Перуанската полиция усилва ограниченията за сигурност в граничната зона със прилежаща страна. Извънредно състояние ще бъде оповестено по цялата северна граница на Перу ", написа той в X.

На 7 януари Главната прокуратура на страната заяви за протести, избухнали в еквадорските пенитенциарни институции. Това се случи след бягството от пандиза в град Гуаякил на водача на незаконната формация Los Choneros Адолфо Масиас, по прякор Фито. Местонахождението му остава незнайно. През август 2023 година, малко преди гибелта си, претендентът за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио съобщи закани от Фито.

На 10 януари стана известно, че различен водач на незаконната група, шефът на Los Lobos Фабрисио Колон Пико, съумя да избяга. Той беше един от 39-те пандизчии, които избягаха от ареста в пандиза Риобамба. Лос Лобос пое отговорност за убийството на претендента за президент Фернандо Вилависенсио.
На 9 януари въоръжени хора нахлуха в студиото на телевизионния канал TC Televisión в Гуаякил и взеха водещите за заложници онлайн. Участниците в нападението са арестувани, а заложниците освободени. Телевизионният канал Ecuavisa и списание Vistazo изтеглиха чиновниците си след случая.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР