Екстремно високите температури може да убият пет пъти повече хора

...
Екстремно високите температури може да убият пет пъти повече хора
Коментари Харесай

Екстремно високите температури може да убият пет пъти повече хора до 2050 г.

Екстремно високите температури може да убият пет пъти повече хора до 2050 година, в сравнение с до момента, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на отчет на интернационалните специалисти.

При осъществяване на сюжета за повишение на температурите на планетата с 2 градуса по Целзий до края на века (до 2100 година може да се чака повишение с 2,7 градуса по Целзий) годишните равнища на смъртност, свързани с климатичните промени, ще нарастват с 370% до 2050 година

Срещата КОП28, която стартира на 30 ноември в Дубай, е първата сходна, в границите на която ще има ден, отдаден на човешкото здраве. Все по-зачестяващите засушавания излагат милиони хора на риск от гладна гибел, а комарите летят на все по-големи дистанции, разпространявайки инфекциозни заболявания. Това са единствено част от заплахите пред човешкото здраве, обрисувани в отчета.

Въпреки апелите за деяние в международен проект, въглеродните излъчвания доближиха нов връх през предходната година, се споделя в отчета. Правителствата, предприятията и банките към момента всеобщо влагат в изкопаеми горива.

През 2022 година хората на планетата са били изложени на евентуално смъртоносни температури приблизително 86 дни. Броят на хората над 65-годишна възраст, умряли поради горещините, е повишен с 85% в интервала 1991 - 2000 година и 2013 - 2022 година



Снимки: Българска телеграфна агенция

Според отчета 2023 година е най-топлата, записана в миналото в историята на човечеството. Европейската обсерватория за климата и здравето разгласи, че предишният месец е най-топлият октомври, регистриран в миналото.

При сюжет от повишение на температурите с 2 градуса до 2100 година отпечатъкът върху човешкото здраве ще бъде свръхсмъртност. Около 520 млн. души ще бъдат в положение на хранителна неустановеност от приблизително до тежко равнище доникъде на века. Инфекциозните заболявания, популяризирани от комарите, ще продължат да настъпват в нови райони. Равнището на разпространеност на денга ще нарасне с 36%. Жителите на повече от една четвърт от градовете, изследвани от създателите на отчета, ще имат систематични здравни проблеми.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР