Екстремните горещини в северното полукълбо все повече натоварват системите за

...
Екстремните горещини в северното полукълбо все повече натоварват системите за
Коментари Харесай

СЗО: Екстремните горещини натоварват здравните системи

Екстремните горещини в северното полукълбо от ден на ден натоварват системите за опазване на здравето, като най-тежко засягат тези, които са минимум способни да се оправят с тях, съобщи Световната здравна организация, съобщи Агенция Франс Прес.


СЗО съобщи, че горещините постоянно утежняват към този момент съществуващи болести, като изрази особена угриженост за хората със сърдечносъдови болести, диабет и астма.

Милиони хора на три континента са подложени на продължителни рискови горещини, до момента в който температурните върхове падат.

" Екстремните горещини се отразяват най-тежко на тези, които са минимум способни да се оправят с последствията от тях, като възрастните хора, бебетата и децата, бедните и бездомните ", съобщи ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

" Тя също по този начин оказва нараснал напън върху здравните системи. " Излагането на несъразмерна топлота има широкообхватно влияние върху здравето, като постоянно ускорява към този момент съществуващи болести и води до преждевременна гибел и неработоспособност ", добави той на конференция.

" СЗО работи взаимно със Световната метеорологична организация (СМО) - основаната в Женева организация на Организация на обединените нации, с цел да поддържа страните в създаването на проекти за деяние при горещини за съгласуване на готовността и понижаване на въздействието на несъразмерните горещини върху здравето ", посочи Гебрейесус.

Откриване на застрашените

Мария Нейра, началник на СЗО по въпросите на публичното здраве и околната среда, съобщи, че организацията е изключително загрижена за бременните дами и хората с диабет, сърдечносъдови болести и астма, защото замърсяването на въздуха ще бъде част от казуса.

" Местните и националните управляващи би трябвало да разпознават всички евентуално застрашени лица, а лечебните заведения би трябвало да подсигуряват, че разполагат с проект за деяние ", сподели тя.

Нейра добави също, че е належащо да се разяснят на общностите рекомендациите за отбягване на спорт през най-горещата част на деня, за намиране на ветровито място на закрито, за грижа за уязвимите хора и за предотвратяване от топлинен удар или топлинно безсилие.

Експертите упрекват за горещите талази изменението на климата, провокирано от изгарянето на изкопаеми горива, при което в атмосферата се отделя парниковият газ въглероден диоксид.

Освен незабавните ограничения за справяне с горещините през идващите дни, Нейра съобщи, че в по-дългосрочен проект страните би трябвало да декарбонизират стопанските системи си, с цел да смекчат аргументите за изменението на климата, което " изостря и усилва честотата, интензивността и продължителността на тези горещини.

" Това ще ни помогне да понижим горещите талази по доста значим метод. Градските управляващи би трябвало да обмислят своето градско обмисляне, с цел да обезпечат на хората убежища в интервали на рискови горещини ", безапелационна е тя.

Метеорологичната организация на Организация на обединените нации, Световната метеорологична организация, съобщи, че повтарящите се високи температури през нощта съставляват необикновен риск за здравето, защото организмът не може да се възвърне от горещите дни, което води до повече инфаркти и смъртни случаи. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР