Екстрактите от някои растения могат да облекчат неразположението, свързано с

...
Екстрактите от някои растения могат да облекчат неразположението, свързано с
Коментари Харесай

Коя е природната панацея срещу махмурлук?

Екстрактите от някои растения могат да облекчат неразположението, обвързвано с несъразмерната консумация на алкохолни питиета, познато под името махмурлук , откриха немски учени от университета Йоханес Гутенберг в Майнц, оповестява MedicalXpress.
Те провели опит с 214 души на възраст от 18 до 65 години, които разделили в три групи. 45 минути преди пиянство и незабавно след консумация на доброволците дали да изпият специфичен разтвор. В първия случай той включваше екстракти от корен от джинджифил, череша от Барбадос, кактус, гинко билоба, върба, магнезий, калий, натриев бикарбонат, цинк, рибофлавин, тиамин и фолиева киселина, както и стевиолови гликозиди и инулин. Втората група получила добавката без растителни екстракти, а при третата се залагало на плацебо резултат, съобщи БГНЕС.
Участниците в изследването пиели алкохол в продължение на четири часа. Преди и след използването му, а също и след 12 часа, от тях били вземани проби от кръв и урина и е измервано кръвното налягане. От доброволците също по този начин събирали данни за положението им на идващия ден.
Резултатите от опита посочили, че при всички групи интензивността на признаците на махмурлук е друга. Тези, които получиха добавките с растителни екстракти, витамини и минерали, се чувствали най-добре. В съпоставяне с участниците, при които било заложено на плацебо резултат,, първата група понижава главоболието с 34%, гаденето с 42%, възприятието за равнодушие с 27%, безпокойството с 41%. Втората група не видя обилни усъвършенствания.
Според учените този резултат е бил провокиран от полифеноли и флавоноиди, съдържащи се в растенията. Какви тъкмо механизми са оказали такова влияние върху благосъстоянието на участниците, следва да се види.
Изследователите са забелязали, че витамините и минералите сами не оказват помощ на хората да се оправят с махмурлука. Това слага под въпрос вярата, че признаците му се дължат на дехидратация и електролитен дисбаланс. Освен това получените данни демонстрират, че алкохолът не постоянно води до забележителна загуба на течности в организма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР