Екстрактите от някои растения могат да облекчат неразположението, свързано с

Екстрактите от някои растения могат да облекчат неразположението, свързано с ...

Коя е природната панацея срещу махмурлук?.

Екстрактите от някои растения могат да облекчат неразположението, свързано с прекомерната консумация на алкохолни напитки, познато под името махмурлук, откриха германски учени от университета Йоханес Гутенберг в Майнц, съобщава MedicalXpress .
Те провели експеримент с 214 души на възраст от 18 до 65 години, които разделили в три групи. 45 минути преди пиене и веднага след консумация на доброволците дали да изпият специален разтвор. В първия случай той включваше екстракти от корен от джинджифил, череша от Барбадос, кактус, гинко билоба, върба, магнезий, калий, натриев бикарбонат, цинк, рибофлавин, тиамин и фолиева киселина, както и стевиолови гликозиди и инулин. Втората група получила добавката без растителни екстракти, а при третата се залагало на плацебо ефект, предаде БГНЕС.
Участниците в проучването пиели алкохол в продължение на четири часа. Преди и след употребата му, а също и след 12 часа, от тях били вземани проби от кръв и урина и е измервано кръвното налягане. От доброволците също така събирали данни за състоянието им на следващия ден.
Резултатите от експеримента показали, че при всички групи интензивността на симптомите на махмурлук е различна. Тези, които получиха добавките с растителни екстракти, витамини и минерали, се чувствали най-добре. В сравнение с участниците, при които било заложено на плацебо ефект, , първата група намалява главоболието с 34%, гаденето с 42%, чувството за безразличие с 27%, безпокойството с 41%. Втората група не забеляза значителни подобрения.
Според учените този ефект е бил предизвикан от полифеноли и флавоноиди, съдържащи се в растенията. Какви точно механизми са оказали такова въздействие върху благосъстоянието на участниците, предстои да се види.
Изследователите са забелязали, че витамините и минералите сами не помагат на хората да се справят с махмурлука. Това поставя под въпрос вярата, че симптомите му се дължат на дехидратация и електролитен дисбаланс. Освен това получените данни показват, че алкохолът не винаги води до значителна загуба на течности в организма.

Източник: actualno.com