Следотърсачите на Nipah вземат проби от прилепи, дървета като 800 са тествани в индийския Керала

...
Експертите се разпръснаха в южния индийски щат Керала, за да
Коментари Харесай

Експертите се разпръснаха в южния индийски щат Керала, за да съберат проби от течност от прилепи и овощни дървета, тъй като смъртоносният вирус Nipah уби двама души сред последното огнище и поне още четири са дали положителен тест.

Щатът се бори с четвъртата си епидемия от 2018 г. насам на вирус, за който няма ваксина и който се разпространява чрез контакт с телесните течности на заразени прилепи, прасета или хора, като убива до 75 процента от заразените.

„Тестваме човешки същества... и в същото време експертите събират проби от течности от гористи райони, които биха могли да бъдат гореща точка за разпространение“, каза Вийна Джордж, министър на здравеопазването на щата, пред агенция Ройтерс в четвъртък.< /p>

Проби от урина на прилепи, животински изпражнения и полуизядени плодове бяха събрани от Марутонкара, селото, където е живяла първата жертва, разположено до гора от 300 акра (121 хектара), дом на няколко вида прилепи.

Плодови прилепи от района са дали положителен тест за вируса Nipah по време на епидемия през 2018 г., първата в щата.

„Намираме се в етап на свръхбдителност и откриване“, каза Джордж, добавяйки, че 77 души са идентифицирани с висок риск от инфекция.

Близо 800 души са били тествани през последните 48 часа в щатския окръг Кожикоде, като двама възрастни и едно дете са настанени в болница за наблюдение, след като са се оказали положителни.

Обществени служби, правителствени сгради, образователни центрове и религиозни институции бяха затворени в девет села от областта, докато общественият транспорт беше спрян в рисковата зона.


Съседните щати Карнатака и Тамил Наду наредиха тестове за посетители от Керала, като планират да изолират всеки, който показва симптоми на грип.

Вирусът може да зарази редица животни, увеличавайки шансовете за разпространение. Може да се зарази чрез директен контакт или чрез консумация на замърсена храна.

Идентифициран е за първи път през 1999 г. по време на епидемия сред свиневъди и други в близък контакт с животните в Малайзия и Сингапур.

Огнищата са спорадични и предишни инфекции в Южна Азия са били проследени до консумацията на продукти, замърсени с екскременти на прилепи.

Първата епидемия от Нипа в Керала през 2018 г. уби 21 от 23-те заразени, докато последващите епидемии през 2019 г. и 2021 г. убиха двама души.

През май разследване на Ройтерс показа, че части от Керала са сред местата, изложени на най-голям риск в световен мащаб за огнища на вируси на прилепи, тъй като изсичането на гори за развитие поставя хората и дивите животни в по-близък контакт.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР